Novinky z nezávislé scény - duben 2021
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Novinky z nezávislé scény - duben 2021

Novinky z nezávislé scény - duben 2021

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

30. 4. 2021 20:10

Seznam kapitol

1. OŽIVLÉ BUDOVY A STARÝ FACEBOOK 2. KOREJSKÝ FOLKLÓR A ŠKODOLIBÝ MRAK

Duben se chýlí ke konci, je tedy na čase podívat se, co se za poslední měsíc urodilo na nezávislé scéně. I tentokrát jsme vybrali osm nejzajímavějších her, které skvěle doplňují AAA produkci.

Reklama

Co nás čeká? Například experimentální adventura, kterou můžete ovládat pouhým mkrnutím oka nebo plošinovka od dcery Terryho Pratchetta. Pamětníci pak jistě ocení návrat na Facebook z roku 2008, kdy ještě šlo o zajímavou sociální platformu. Tak pojďme na to.

Buildings Have Feelings Too!

Pokud by architekt designoval videohru, je docela možné, že by se ve výsledku podobala novince Buildings Have Feelings Too! Hlavními aktéry jsou oživlé budovy, které odmítají stát na jednom místě. Místo toho pobíhají po městě a klábosí s dalšími baráky. 

Mezi sebou si předávají krátké příběhy, v nichž se odráží strach z nejisté budoucnosti. Třeba stará textilka se bojí, že bude srovnána se zemí, protože nezvládne nastřádat dostatečný počet zakázek na své výrobky. A od toho jste tu vy.

Vaším úkolem je dohlédnout na prosperitu a rozvoj celého města. Začít můžete s rozšiřováním čtvrtí, budovy lze následně přesouvat na místa, kde se jim bude lépe dařit. Tím zároveň podpoříte jejich sociální život, což zajisté ve městě výrazně vylepší náladu. Z viktoriánské doby se navíc můžete dostat až do současnosti. Buildings Have Feelings Too! můžete pořídit na konzolích Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One a také na PC.

Emily is Away <3

Pamatujete si ještě, jak dříve vypadal Facebook? Žádná reklama, žádné komerční profily, pouze příspěvky vašich kamarádů, pod nimiž se živelně diskutovalo. Na staré časy můžete zavzpomínat v novince Emily is Away <3.

Ta vás totiž vrátí zpět do roku 2008. Celá hra se odehrává na sociální síti Facenook. Vytvoříte si profil, spojíte se s přáteli a pak se pomalu začne rozjíždět rozvětvený příběh, jehož rozuzlení vychází z toho, jak jste se na sociální síti projevovali a co jste komu napsali.

Počin má na svědomí Kyle Seeley. Námětu se drží zuby nehty, jde totiž už o třetí díl, není však nutné znát obsah těch předchozích. Hra je k dispozici na Steamu. Aleš se už do roku 2008 vrátil a brzy přinese recenzi.

Lost Words Beyond the Page

Autorka plošinovky Lost Words Beyond the Page se rozhodla vepsat příběh do deníku mladé dívky, kde jednotlivá slova pomohou při překonávání překážek na cestě vymyšlenou zemí Estoria. Příslibem poutavého vyprávění je fakt, že onou autorkou je Rhianna Pratchett, dcera světoznámého spisovatele Terryho Pratchetta.

V principu jde o 2D plošinovku, malá Izzy poskakuje po konkrétních slovech, která zároveň využívá k řešení připravených rébusů a ovlivňování okolního světa. Právě ústřední myšlenka tvoří ze hry unikátní skákačku, vyniká ale i vizuálním stylem, jehož základem jsou akvarelové barvy.

Lost Words Beyond the Page byly původně exkluzivitou pro službu Google Stadia, malovaná plošinovka je však již k mání také na na konzolích PlayStation 4, Xbox One a na Steamu.

Before your Eyes

Na netradiční, možná až experimentální design sázejí autoři Before your Eyes. K ovládání vám totiž postačí občasné mrknutí, které hra zachytává prostřednictvím webkamery. 

Příběhová adventura vypráví o cestě duše do posmrtného světa. Než vás ale převozník vezme na druhou stranu, chce vědět, čím jste si během života prošli. Dojde tedy na vzpomínky na rodinu, první lásku nebo slibnou kariéru umělce. Převozník se ale dovtípí, že mu neříkáte úplnou pravdu, načež se objeví i smutnější kapitoly. 

Autoři slibují emočně vypjaté drama, které ve spojení s unikátním ovládáním tvoří zajímavý zážitek. Hra vyniká také díky skvělému dabingu a soundtracku. Before your Eyes můžete pořídit na Steamu.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama