Nové zprávy okolo kauzy s tanečky
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nové zprávy okolo kauzy s tanečky

Nové zprávy okolo kauzy s tanečky

Filip Švácha

Filip Švácha

15. 2. 2019 15:00 2
Reklama

Určitě jste už zaznamenali aféru okolo tanečních kreací ve hře Fortnite, posléze se pak kritika snesla i na NBA 2K. Herec Alfonso Ribeiro, rapper 2 Milly, Backpack Kid a Orange Shirt Kid žalují obě firmy za nedovolené použití jejich tanečků. Celá situace se ale po dnešku může zdát být mnohem jasnější, především potom, co se stalo Alfonsu Ribeirovi.  

Když si totiž Alfonso Ribeiro, známý především kvůli roli v seriálu Fresh Prince, chtěl svůj tanec „The Carlton“ pojistit tím, že na něj získá autorská práva, byl velmi nemile překvapen. Americký Úřad pro autorská práva totiž jeho žádost zamítl. „Práce, která je zde uváděna, je pouze jednoduchou taneční rutinou,“ zní v prohlášení instituce. V rámci autorských práv je rozdíl mezi tancem a choreografií. Aby byl tanec považován za choreografii, musí obsahovat určitou míru originality. Americký Úřad pro autorská práva nakonec shledal, že tanec „The Carlton“ nenabízí takovou míru kreativity, aby byl brán jako choreografie.

Úřad tak dal v podstatě za pravdu tomu, čím se hájili právníci herních firem. „Individuální taneční kroky, nebo jednoduché taneční kreace složené z několika kroků jsou projevem svobodného vyjádření a nejsou tedy postižitelné autorským právem,“ bránila se právnická firma zastupující herní společnosti Kirkland & Ellis' Dale Cendali. Pan Ribeiro má tedy v tomto případě smůlu a ani pro ostatní to nevypadá nijak zvlášť nadějně.

Nedávno na situaci reagoval i Microsoft, když se v tomto směru rozhodl ustoupit a ze hry Forza Horizon 4 taneční kreace odstranil. Předpokládáme, že především proto, aby se vyhnul případným sporům. Každopádně pro Ribeira a jemu podobné to vypadá tak, že pokud budou chtít příště někoho žalovat kvůli ukradení jistého intelektuálního vlastnictví, budou si ho muset nejdříve zaregistrovat u příslušných orgánů. Jak je ale vidět, ani to nebude tak úplně snadné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama