NHL 15
i Zdroj: Hrej.cz
NHL 15 Článek NHL 15

NHL 15

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

4. 5. 2014 22:36 4
Reklama

Při pohledu na prodejní čísla se nemůže vývojářům z EA Sports série NHL vyplatit. Loňský ročník prodal jen bezmála 800 000 kusů, předchozí stěží překonal milion a všichni s napětím očekávají, co se bude kolem série dít letos. V souhrnu nepřináší první informace nic revolučního a může se zdát, že půjde jen o vylepšení stávajících prvků, faktem ale je, že možnost využít výkonu nových konzolí všechen standard přeci jen posouvá trochu výš.

KONZOLE DIKTUJÍ TREND

Jak už bylo řečeno, výčet novinek je vcelku standardní a podle očekávané šablony. Do hry přibude spoustu prvků s jistě velmi propracovanými marketingovými názvy, jen některé z nich ale působí opravdu zajímavě. Každý rok se řeší fyzika, ať už hráčů, nebo puku, a NHL 15 v tomto směru nebude činit žádné výjimky. Přepracované srážky hokejistů a jejich pohyb tentokrát řídí systém nazvaný 12 Player NHL Collision Physics, který naznačuje unikátní výpočet fyziky pro každého ze sportovců na ledě. Systém staví na již dřívějším kolizním modelu, ale rozšiřuje ho o nové pohyby, animace a celkově neskriptované situace, při kterých bude rozhodovat jen momentální výpočet enginu. Zkušenosti se sérií FIFA nám nicméně říkají, abychom se měli na pozoru, protože systém umí vykouzlit opravdu kuriózní situace, které ve výsledku celou hru jen zesměšňují.

NHL 15
i Zdroj: Hrej.cz

Vedle hráčů pak bude zlepšena i reakce puku, na které vývojáři pracovali celé dva roky, kdy next-genová verze vznikala. Výsledkem má být realistický pohyb reagující na všechny možné elementy včetně samotného ledu. Pokud se skutečně dočkáme nastrouhaného sněhu v závěrech třetin či v prodloužení, mělo by to být na hře opravdu vidět, sami ale jistě podobné sliby znáte moc dobře.

JAKO NA PŘEHLÍDCE

Fyzikální model není to jediné, co bude určovat ráz hry, vývojáři rovněž odhalili, že celkový model hokejisty byl kompletně přestavěn a nyní obsahuje tři základní vrstvy - tělo, výstroj a dres. Tyto vrstvy budou fungovat nezávisle na sobě a kromě efektního povlávání dresu za ujíždějícím sniperem bychom se měli dočkat i porůznu vysunutých částí trikotu odhalující některé chrániče. Aktuální informace zatím nezmiňují nic zásadního o bitkách, které jsou v NHL na denním pořádku, ale je pravděpodobné, že si nového systému užijeme právě v nich. Pokud přenosy ze zámořského hokeje sledujete, ve vypjatých momentech se to dresy vytaženými bůhvíkam jen hemží, pro hru samotnou by to bylo příjemné, leč možná trochu zbytečné zpestření.

Co už bychom mohli ocenit víc, je zcela nová sada výrazů v obličejích a emocí celkově, které by měly dosud poměrně prkenným hokejistům dodat trochu života. Ať už tedy půjde o erupce radosti po vstřelení rozhodujícího gólu v sedmém zápase play-off, anebo jen čirá frustrace z nepovedeného střídání, i tady by si série zasloužila oprášit již notoricky známé animace a nabídnout hráčům trochu toho vizuálního pozlátka. Do této kategorie pak, světe div se, patří i zpracování jednotlivých arén, které byly rovněž vymodelovány od znovu. Výkon nových konzolí vývojářům umožní zapracovat na detailech a v kombinaci s licencovanou grafikou přenosů od NBC očekáváme průlety nad diváky a hlavně atmosféru odpovídající mnohdy i dvacetitisícovým návštěvám. Změnu nakonec zaznamenáte i na poli komentátorského dua, kde známou dvojici Garyho Thornea a Billa Clementa střídá Mike Emrick a Eddie Olczyk!

A JAK SE TO BUDE HRÁT?

Ačkoliv stále tvrdíme, že onen next-gen není jen o grafice, vývojáři z EA Sports k němu tímto způsobem přistoupili. Informace o vlastní hratelnosti jsou proto velice strohé a opět pouze popisují přepracovanou umělou inteligenci, tento rok se jmenuje Vision AI, slibující rychlou reakci všech hráčů týmů na momentální situaci a umístění puku. Jistého vylepšení by se nakonec měl dočkat i systém pro zahrávání nejrůznějších parádiček, který bude podle očekávání zase o chlup intuitivnější a uživatelsky přívětivější.

NHL 15
i Zdroj: Hrej.cz

Celkově tedy zatím nemůžeme nad NHL 15 vyřknout žádný rezolutní soud, nicméně příchod na nové konzole by mohl vývojáře alespoň přinutit k tomu, aby některé prvky doopravdy přepracovali a my tak mohli, v tom horším případě, hrát následujících pár let novou hru. Pokud se ptáte na to, zda se NHL 15 objeví na PC, máme pro vás jen negativní odpověď a, upřímně, o verze pro Xbox 360 a PlayStation 3 se trochu obáváme. Je totiž možné, že podobně jako kdysi v případě série FIFA na PC a konzolích nastane určitý rozkol a ti, kdo už doma nemají Xbox One nebo PlayStation 4, budou o všechny výše popisované novinky ochuzeni.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama