Kvůli sporu vývojářů a vydavatele ze Steamu zmizela farmářská hra z doby kamenné Roots of Pacha
i Zdroj: Crytivo / Steam
Novinka Kvůli sporu vývojářů a vydavatele ze Steamu zmizela farmářská hra z doby kamenné Roots of Pacha

Kvůli sporu vývojářů a vydavatele ze Steamu zmizela farmářská hra z doby kamenné Roots of Pacha

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 5. 2023 14:02

Velmi komplikovaný život má povedený farmářský titul Roots of Pacha, označovaný za klon Stardew Valley z doby kamenné. Po úspěšném dubnovém launchi totiž vypukl ostrý spor mezi autory ze studia Soda Den a vydavatelem Crytivo. Ten nyní vyústil v úplné odstranění titulu ze Steamu. Obě strany se snaží obhájit svou pozici.

Reklama

  • Úspěšný farmářský simulátor Roots of Pacha zmizel ze Steamu
  • Autoři se přou s vydavatelem o práva na hru
  • Obě strany obviňují tu druhou z podvodného chování

Podobně jako v ostatních podobných hrách se musí hrdina Roots of Pacha starat o malé společenství, obstarávat obživu, pěstovat plodiny, lovit, sbírat zásoby a budovat sociální vazby. Specifické je ale velmi atraktivní prehistorické zasazení. To potvrzoval i velký zájem o hru s pozitivními ohlasy fanoušků. Odstranění ze Steamu ale pochopitelně přísun nových hráčů zastavilo.

Jako první reagovali autoři Soda Den. Ti na Twitteru oznámili, že s vydavatelem vedli spor o ochrannou známku, přičemž Crytivo mělo místo komunikace rovnou kontaktovat Valve a vyžádat smazání hry z obchodu, aniž by krok se studiem probralo. Vydavatelství o pár hodin později kontrovalo svým pohledem na věc. Podle něj se studio dva dny po úspěšném spuštění hry rozhodlo ukončit smlouvy s vydavatelem a znehodnotit tak tři roky asistence s vývojem. Především by tak vydavatele odstřihlo od podílů z prodeje.

Vývojáři měli podle Crytivo odepřít vydavateli přístup ke správě záložky hry na Steamu. Odstranění z obchodu je pak prý logickým krokem, protože jde o standardní postup Valve v případě sporu mezi vývojáři a vydavatelem. Vydavatelství podle prohlášení nechce nic jiného, než férový podíl na úspěch titulu.

Obě strany by měly pracovat na návratu Roots of Pacha do nabídky obchodu. Soda Den údajně nadále vyvíjí nový obsah a aktualizace hry. Jak to s autorskými právy bude dál ale zřejmě ukáží až další týdny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama