Google zavírá first-party studia
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Google zavírá first-party studia

Google zavírá first-party studia

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

2. 2. 2021 08:24 8
Reklama

Streamovací služba Stadia nezažila zrovna pohádkový start. Model předplatného nebyl příliš atraktivní, což se odrazilo v nezájmu ze strany hráčů. Koncem loňského roku Google avizoval, že se situace změní, až se objeví hry, které jsou momentálně v přípravě. Na nich pracují third-party studia a interní týmy přímo pod Googlem. Zde ale došlo na razantní změnu.

Server Kotaku přišel s informací, že se už minulý týden objevily náznaky, že Google chystá zásadně otočit kormidlem, protože zrušil několik projektů, na nichž pracovaly first-party týmy. Společnost nyní přišla s oficiálním oznámením, z něhož vyplývá, že se na Stadii zřejmě nikdy neobjeví žádné exkluzivity.

Google totiž zavírá obě studia sídlící v Montrealu a Los Angeles. Ani jedno přitom nestihlo dokončit žádný z plánovaných projektů. Rozhodnutí ovlivní zhruba 150 zaměstnanců, jimž se Google podle všeho bude snažit najít jiné pozice. Neplatí to ale pro Jade Raymond. Producentka, která dříve pracovala pro Ubisoft nebo EA, z Googlu odchází.

V oficiálním prohlášení stojí, že vytváření prvotřídních her vyžaduje významnou investici. Právě astronomické výdaje na vývoj exkluzivit zřejmě přiměly vedení k zamyšlení, zda se něco takového vůbec může vyplatit. Zdá se, že v případě Googlu nikoliv. Společnost se tedy bude soustředit na spolupráci s externími vývojáři a vydavateli, vývoj se omezí na posouvání možností samotné platformy.

Pro hráče se v podstatě nic nemění. Stadia bude i nadále nabízet tituly od third-party vývojářů. Google však bude mít velmi těžkou pozici, když nebude schopen nabídnout hráčům nic navíc oproti jiným službám, jimž bude velmi těžko konkurovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama