Google prohrál soudní spor s Epic Games. Tvůrci Fortnite jásají
i Zdroj: Epic Games
Fortnite Novinka Google prohrál soudní spor s Epic Games. Tvůrci Fortnite jásají

Google prohrál soudní spor s Epic Games. Tvůrci Fortnite jásají

Dominik Tománek

Dominik Tománek

12. 12. 2023 14:00

Léto roku 2020 se neslo v duchu velkého sporu Epic Games proti společnostem Apple a Google. Záležitost nakonec skončila u soudu. A teď má nečekané rozhodnutí.

Reklama

Společnost Epic Games podala první žalobu proti společnostem Apple a Google v srpnu 2020. Tvůrcům hry Fortnite se totiž přestalo líbit, že si obě společnosti prostřednictvím svých mobilních obchodů berou příliš velké poplatky. Nabízeli proto stažení Fortnite na telefony mimo oficiální obchody Google a Apple, čímž se vyhýbali 30% poplatku. To se samozřejmě ani jedné společnosti nelíbilo, a tak Fortnite z obchodů odstranili. Epic Games se tedy rozhodli řešit spor soudní cestou a obvinili Apple i Google z provozování monopolních praktik, které narušují hospodářskou soutěž.

První žaloba proti Applu byla sice neúspěšná (Epic Games se proti rozhodnutí odvolali a spor míří k nejvyššímu soudu), ale žaloba proti Googlu se pro Epic vyvinula mnohem lépe. Podle rozhodnutí se totiž Epic Games a jejím právníkům podařilo prokázat, že společnost Google vytvořila monopol díky defaultní instalaci aplikace Google Play na zařízeních s operačním systémem Android a že společnost Google měla antimonopolní záměr, když platila vývojářům aplikací a majitelům obchodů a e-shopů, aby používali Google Play místo jiných služeb.

„Dnešní verdikt je vítězstvím pro všechny vývojáře aplikací a spotřebitele na celém světě,“ uvedli Epic Games ve svém prohlášení. „Dokazuje, že praktiky obchodu s aplikacemi od Googlu byly nezákonné a že zneužívá svého monopolu k vybírání přemrštěných poplatků, potlačování konkurence a omezování inovací.

Vzhledem k tomu, že se stále více vývojářů snaží expandovat na mobilní trh, mají tato rozhodnutí pro odvětví zásadní důsledky. Po vítězství Epic Games nad Googlem existuje možnost, že Google bude muset upravit přístup k poplatkům. To by mimo jiné bylo dobrou zprávou pro menší studia a nezávislé vývojáře. Proti případným sankcím se však společnost Google pravděpodobně odvolá a může se stát, že Epic zůstane v právním sporu ještě několik let.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama