Google lokálně zakázal Attentat 1942
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Google lokálně zakázal Attentat 1942

Google lokálně zakázal Attentat 1942

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 7. 2020 14:15 17
Reklama

Česká výuková adventura Attentat 1942, kterou ve spolupráci s historiky a odborníky vytvořil tým Charles Games sídlící na pražské Univerzitě Karlově, se znelíbila zástupcům společnosti Google. Titul byl totiž neočekávaně zakázán v obchodech Google Play v Německu, Rakousku, Rusku a Francii. Google toto rozhodnutí odůvodňuje tím, že hra obsahuje nacistické motivy.

Na problém upozornil samotný tým Charles Games na svém Twitteru. Autoři poukazují na to, že hra prošla poměrně složitým vývojem na německém trhu, kde bylo ještě donedávna naprosto nemožné vydat hru s jakýmikoliv prvky odkazujícími na nacismus a symboliku Třetí říše. Předpisy ale byly pozměněny a některé projekty, které se tématem seriózně zabývají, mohou dostat výjimku. I proto se Attentat 1942 stal první hrou obsahující symboly a motivy Třetí říše, která na německém trhu vyšla v necenzurované verzi.

I přes snahu autorů Google své pochybení rezolutně odmítá a trvá na zákazu. Ten přišel už na začátku července, po šestiměsíčním portování hry pro mobilní zařízení. Titul se tak ve zmíněných zemích nedostane k hráčům používajícím mobilní telefony se systémem Android. Charles Games marně argumentovali tím, že se jedná o výukový projekt, na které spolupracovali odborníci a vědci. Také se sami ptají, jak vůbec může hra rozebírající problematiku nacismu fungovat, když se v ní žádné prvky nacismu nesmí objevit.

Attentat 1942 vyšel na Steamu v roce 2017 a získal značný ohlas i ocenění. Pracuje s interaktivními rozhovory s reálnými herci, komiksy a autentickými, dobovými záběry. Cílem hry je vypátrat osud dědečka hlavního hrdiny, který byl zatčen gestapem těsně po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama