Článek Fenomén Pong ve freeware hrách

Fenomén Pong ve freeware hrách

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

6. 6. 2006 22:21
Reklama

České remaky

Mezi domácími kousky pochopitelně nenalezneme tolik titulů jako na zahraniční scéně, ale přesto se dá i mezi minimem pongů z české kotliny na několik zajímavějších počinů narazit. Zasloužila se o to především rychlosoutěž serveru České hry, v níž se i přes šibeniční termín jednoho týdne objevily tři velmi kvalitní kousky, které by rozhodně byla škoda minout. Stylové vizuální zpracování, široké možnosti nastavení a přítomnost síťové hry vyhouply na první místo dílko týmu DigitalMonks s názvem Ricocheter. Kromě výše uvedených kladů disponuje také propracovanou umělou inteligencí, která je na nejvyšší stupeň obtížnosti k poražení asi jako fotbalová Barca. Hratelnost obohacují různé novinky, jako třeba pálka pohybující se uprostřed obrazovky, která funguje jako odrážeč, či jiné speciální pálky na obou stranách plochy, jenž slouží hráči na dané polovině a propouštějí míček jenom v případě, že letí na tu soupeřovu.

Minimálně zajímavou alternativou k tomuto titulu je X-Pong 3D, který v soutěži obsadil druhé místo. Podobně jako Ricocheter sází především na grafickou prezentaci, jenž sice nelze upřít určité kvality, nicméně působí až příliš přeplácaným dojmem. Stříbrnou pozici si zasloužila i velkým množstvím power-upů, z nichž některé (prodloužení pálky, zvětšení míčku) jsou hráči prospěšné, jiné (zkrácení pálky, zrychlení míčku) naopak mohou způsobit nejednu krušnou chvilku.

Asi pouze absence umělé inteligence stála hru NecroPong lepší umístění než bronz – jinak se totiž jedná v rámci žánru o nadmíru originální počin s propracovanou grafikou, která tomuto titulu dává temný a ponurý nádech. Největším kladem jsou však bezesporu nápadité herní módy, ať už napodobenina squashe, kdy obě pálky na jedné straně střídavě trefují zeď, nebo vysoce chytlavý fotbal s dvěma pálkami na obou stranách. Pokud máte po ruce živého spoluhráče, můžete si k našemu hodnocení klidně dva body přidat.

Mezi počiny, jenž se rychlosoutěže neúčastnily, vyčnívá zejména pong od vývojářské skupiny Runtime Error nazvaný GloBall. Kruhová aréna a velké množství power-upů dělají z GloBallu velmi originální a hratelný titul, jenž rozhodně nezapadne ani ve světové konkurenci. Za zmínku pak určitě stojí také P.B. Pong, který vznikl jako menší projekt v rámci propagace vlajkové lodi týmu Flash Software, hry Criss Cross 2. Ojedinělý způsob získávání bonusů pomocí tvoření slov ze sestřelených písmen si své publikum získal, nicméně mě osobně až tolik nezaujal, hlavně kvůli vysoké obtížnosti.

Elita

V této části článku bych rád vyzdvihnul dva nejlepší zahraniční kousky, se kterými se v našem archívu můžete setkat. Prvním z nich je vizuálně atraktivní Plasma Pong, jenž však svojí hratelností nezůstává výbornému grafickému zpracování nic dlužen. Pomocí vaší pálky můžete vydávat proudy energie, jenž míček buď přitahují, nebo odpuzují na stranu soupeře. Vznikají tak ohromně efektní scény, kdy se míček zmítá pod dávkami plazmy z obou stran, zatímco vy zuřivě mačkáte levé tlačítko myši a snažíte se svým proudem převážit a poslat balón na polovinu soupeře. Výborná hudba už jen podtrhuje skvělý zážitek, jenž tato hra nabízí.

Pravděpodobně nejzdařilejším titulem na poli freeware pongů je patřičně nazvaný King Pong a zejména jeho pokračování, které napravilo grafické nedostatky prvního dílu a přidalo ještě několik dalších nápaditých módů. Hratelnost v KP nezaznamenala žádné radikální změny, snad vyjma možnosti střelby, která může zrychlit míček, zmrazit protivníka, nebo sestřelit důležitý bonus (naváděné rakety, zvětšení pálky, vytvoření laserové zdi zabraňující průletu míčku). Kromě toho nabízí výborné herní režimy, z nichž stojí za zmínku určitě tzv. „Darkness mode“, ve kterém je vidět pouze to, co je v linii obou pálek, nebo třeba „Battle mode“, kde je cílem pomocí všemožných unikátních zbraní kompletně zničit soupeřovu pálku.

Pong jako fotbal, Tetris…

Kromě pokusů inovovat pong v rámci žánru se objevili i autoři, jenž se rozhodli oživit jeho princip smísením s některým dalším. Výsledek občas vypadá podobně jako dort pejska a kočičky, ale několik lepších titulů se i zde najde. Pro ty, co se nemohou dočkat blížícího se MS ve fotbale jsou zde hned dva tituly, které jim čekání zaručeně ukrátí. Jednak vcelku jednoduchý remake Pongu do třetího rozměru, Soccer Pong 3D, ale hlavně o poznání fotbalovější a kvalitnější dílko Football Pong od Jamese Bileyho.

Tong, který mísí pong s další populární klasikou, Tetrisem, může sice zpočátku působit poměrně komplikovaně, ale jedná se o velice zábavnou a svěží záležitost, která nepostrádá dynamičnost ani spád. Až bude někdo pochybovat o tom, že hraní her může zlepšovat koordinaci a rychlost lidských reakcí, schválně mu ukažte právě Tong…

V soutěži serveru Retro Remakes se kromě několika nudných a šedivých rychlokvašek objevil i titul MinionSoft Pong, jenž mi svým zpracováním téměř okamžitě učaroval. Pong jako textovka, to tu skutečně ještě nebylo. Zábavnost sice časem kolísá, ale za nápad si autoři zaslouží velké plus.

A to stále není vše…

V předchozích třech částech jsme si shrnuli hry, které svojí kvalitou nebo originalitou převyšují ostatní značným rozdílem. Za zmínku však stojí i :

Tux Puck – kvalitní mix pongu a hokeje ve 3D
Albisoft Pong 2000 – remake klasiky od známého českého týmu
Crash Zone – tentokrát slovenská variace, s příjemným vizuálním zpracováním
Zenith – další pong s kruhovou hrací plochou
Containment – a další, tentokrát pouze singleplayerový
Monsters Gate – pong, nebo fotbal ? těžko říct, ale každopádně originální a solidně zpracované dílko

Pong má určitě co nabídnout i dnešním hráčům. Otázkou zůstává, nakolik lze ještě jeho princip vylepšit bez vybočení ze žánrové škatulky. Počiny jako King Pong 2 jsou rozumným kompromisem mezi obyčejným pinkáním a zbytečnou přeplácaností, někteří autoři však ve snaze vyniknout zacházejí tak daleko, že už je na čase se ptát, kolik mají jejich díla s pongem vlastně společného. Uvidíme, co nám budoucnost v tomto ohledu přinese…

Všechny freeware pongy na Hrej!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama