Elden Ring byl za první polovinu letošního roku nejrodávanější hrou v Evropě, výborně si vedli Pokémoni
i Zdroj: Hrej.cz
Byznys Novinka Elden Ring byl za první polovinu letošního roku nejrodávanější hrou v Evropě, výborně si vedli Pokémoni

Elden Ring byl za první polovinu letošního roku nejrodávanější hrou v Evropě, výborně si vedli Pokémoni

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 7. 2022 11:00

Aktuální hit studia FromSoftware a vydavatelství Bandai Namco Elden Ring stále slaví obrovský finanční úspěch. Do května hra prodala 13,4 milionu kopií, teď se navíc ukázalo, že šlo o vůbec nejprodávanější titul na evropských trzích. Elden Ring dokonce překonal klasického fotbalového titána FIFA 22.

Reklama

  • Nejprodávanější hrou na evropských trzích za první půlrok byl Elden Ring
  • Výborně se ale prodával i Pokémon Legends: Arceus a FIFA 22

Informace vychází z dat GSD. Dle nich se za prvních šest měsíců letošního roku v Evropě prodalo celkem 76,1 milionu kopií her, což je o 13,5 procenta více, než v loňském roce za stejné období. Zajímavé je, že z toho zhruba 32 milionů tvoří fyzické verze, evropané tedy stále nejsou stoprocentně zvyklí na nákupy v digitálních obchodech. U digitálních kopií nicméně chybí data menších vydavatelů, a třeba i Nintenda, které je i tak v tabulce velmi silným jménem.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ HRY V EVROPĚ ZA PRVNÍ POLOVINU ROKU 2022

  1. Elden Ring
  2. FIFA 22
  3. Pokémon Legends: Arceus
  4. Grand Theft Auto 5
  5. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
  6. Horizon: Forbidden West
  7. Gran Turismo 7
  8. Mario Kart 8: Deluxe
  9. Red Dead Redemption 2
  10. Nintendo Switch Sports

Dominantní Elden Ring v prodejích stíhá FIFA 22, za nimi ale na třetím místě stojí právě titul Nintenda, do určité míry revoluční Pokémon Legends: Arceus. Ten se na třetí místo vyšplhal i bez započtení digitálních kopií. Kdo ví, třeba by i s nimi byl nejúspěšnějším titulem u evropských hráčů. Arceus byl zároveň nejprodávanější fyzickou hrou. Zároveň celkově zvítězil v Německu nebo Francii, tady Pokémoni táhli víc, než Elden Ring. Ten také našel přemožitele ve Španělsku či Itálii. Tradičně fotbalové národy nejraději sahaly po FIFA 22.

Na čtvrtém místě celkového žebříčku se stále drží Grand Theft Auto 5, potvrzující pozici letitého evergreenu. Překvapivě dobře si vede LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, následována dvojicí playstationových exkluzivit Horizon: Forbidden West a Gran Turismo 7. Na osmém místě najdeme Mario Kart 8: Deluxe a první desítku uzavírají taktéž nintendové Nintendo Switch Sports. Mezi ně se vklínilo Red Dead Redemption 2.

Z dalších pozic je zajímavé vypíchnout třeba podobnou pozici Formule 1 a basketbalu. NBA 2K22 a F1 2022 si totiž rozdělili třináctou a čtrnáctou příčku. Zaujme i další početné zastoupení Nintenda, mimo zmíněné hry najdeme mezi dvaceti nejprodávanějšími další čtyři tituly. Naopak celkem slabě se prodávalo aktuální Call of Duty (18. místo) a ve srovnání s konkurencí si dobře nevede ani Ubisoft, který do dvacítky dotlačil jen starší tituly Assassin's Creed: Valhalla, Far Cry 6 a Just Dance 2022.

Meziročně poklesly prodeje konzolí. Nejoblíbenější zůstává Switch, v závěsu za ním pak PlayStation 5, který poznamenávají nedostatky zásob. Xbox Series X se ale prodával o 9 % lépe než loni za stejné období. Nejlépe prodávaným příslušenstvím je ovladač DualSense, hned za ním starší DualShock.

Největším herním trhem v Evropě je Německo s 15,4 miliony prodaných kopií her. Druhé místo patří Velké Británii (14,3 milionu) a třetí Francii (10,2 milionu). 

V datech digitálních prodejů je započtena i Česká republika a Slovensko, chybí ale v ukazatelích fyzických kopií a konzolového hardwaru.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama