EA se s organizací FIFA zřejmě pře kvůli penězům, asociace chce za licenci miliardy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka EA se s organizací FIFA zřejmě pře kvůli penězům, asociace chce za licenci miliardy

EA se s organizací FIFA zřejmě pře kvůli penězům, asociace chce za licenci miliardy

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 10. 2021 10:31

Překvapivé oznámení společnosti EA, která minulý týden přiznala, že uvažuje o změně názvu fotbalové série FIFA, má zřejmě čistě byznysové opodstatnění. Dle zdrojů deníku New York Times totiž vyjednávání o prodloužení smluv zamrzla na mrtvém bodě kvůli velmi vysokým požadavkům fotbalové asociace. Ta prý po EA vyžaduje více než dvojnásobek dosavadní částky a navíc chce studio značně omezit v tom, jak může licenci využívat.

Reklama

  • Dle New York Times se EA a FIFA přou o hodnotu licenčních smluv
  • FIFA požaduje obří částku a chce omezit využití licence, EA si to nechce nechat líbit

Dle zdrojů deníku nyní FIFA požaduje více než jednu miliardu dolarů (v přepočtu téměř 22 miliard českých korun) za každý čtyřletý cyklus rámovaný Mistrovstvím světa ve fotbale. Autoři spekulují nad tím, že se asociace snaží přitvrdit a využít obrovských zisků režimu Ultimate Team, který jen v minulém fiskálním roce přinesl do kasy EA 1,62 miliardy dolarů (zhruba 35,4 miliardy českých korun).

Vedle toho ale zřejmě dochází ke sporu v tom, jak bude EA licenci využívat. Společnost má prý velké plány s turnaji, sestřihy ze skutečných fotbalových zápasů nebo NFT obchodů. Asociace ale EA takovou exkluzivitu nechce dovolit, protože ze zmíněného chce těžit také. Obě organizace v současnosti nechtějí ustoupit a zřejmě mezi nimi stále probíhá tvrdé vyjednávání.

To každopádně může skončit už v příštím roce, zřejmě s koncem cyklu Mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Pokud se do té doby firmy nedohodnou, zřejmě fotbalová série EA Sports změní jméno. Před pár dny v této souvislosti například vyšlo najevo, že si společnost zaregistrovala trademark EA Sports FC. Zároveň by to znamenalo, že může licenci využít konkurence. Spolupráce s Konami a eFootballem je spíše nepravděpodobná, ten má teď svých starostí dost. Teoreticky ale může do byznysu fotbalových her vstoupit jiný gigant. Co takhle Epic, Take-Two, THQ nebo všemocný Tencent?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama