EA bude čelit žalobě kvůli vysokoškolským fotbalistům v EA Sports College Football
i Zdroj: EA Sports
Novinka EA bude čelit žalobě kvůli vysokoškolským fotbalistům v EA Sports College Football

EA bude čelit žalobě kvůli vysokoškolským fotbalistům v EA Sports College Football

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 6. 2023 11:22

Nedávno jsme vás informovali o výzvě k bojkotu chystané sportovní hry EA Sports College Football, kterou zveřejnila asociace univerzitních sportovců The College Football Players Association. Na tu nyní navázala soudní žaloba skupiny The Brandr Group, která drží práva na licenční kontrakty 54 škol na nejvyšší úrovni univerzitních soutěží NCAA.

Reklama

  • Firma zastupující vysoké školy a jejich licence žaluje EA kvůli EA Sports College Football
  • Má obcházet její roli a nabízet skutečným sportovcům i školám příliš nízkou odměnu za virtuální zpodobnění

The Brandr Group žaluje EA kvůli údajnému obcházení role asociace v licencování skutečných podob hráčů. Veškeré problémy pramení z toho, že má EA skrz společnost OneTeam Partners nabízet skutečným univerzitním sportovcům smlouvy na jejich virtuální zpodobnění ve hře za směšné částky pohybující se kolem 500 dolarů. Zatímco hráčská asociace kritizuje právě nízkou částku, The Brand Group namítá, že by jako držitel práv na licenční kontrakty měla s EA vyjednávat ona.

Asociace univerzitního fotbalu volá po bojkotu EA Sports College Football. Skutečným sportovcům údajně EA slibuje málo peněz
i Zdroj: EA Sports

Asociace univerzitního fotbalu volá po bojkotu EA Sports College Football. Skutečným sportovcům údajně EA slibuje málo peněz

Asociace hráčů univerzitního fotbalu (The College Football Players Association) hodlá zorganizovat hromadný bojkot…

8. 6. 2023 12:17

Cíl je ale velmi podobný. Skupina slibuje, že by v případě vítězství ve sporu vyjednala pro sportovce i zastupované vysoké školy podstatně lukrativnější podmínky.

“Domníváme se, že studentští sportovci nedostávají za svá práva NIL spravedlivou nabídku dle tržní hodnoty a že požadovaná smluvní práva mohou omezit další herní možnosti NIL," komentuje firma svou žalobu. EA podle nich staví školy do pozice, kdy buďto musí porušovat podmínky a získat za virtuální zpodobnění příliš nízké množství peněz, nebo se naopak ve hře vůbec neobjevit, což by v kontextu jiných licencovaných škol mohlo poškodit jejich reputaci.

EA Sports College Football by měl vyjít během příštího roku. Série virtuálních univerzitních fotbalů NCAA Football přestala vycházet v roce 2013 právě kvůli mimořádně komplikovaným podmínkám licencování neprofesionálních sportovců. Ty se v mezičase změnily díky nové legislativě, situace je ale evidentně stále komplikovaná.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama