EA a Take-Two si stěžují na politiku USA
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka EA a Take-Two si stěžují na politiku USA

EA a Take-Two si stěžují na politiku USA

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

7. 8. 2017 14:18 3
Reklama

Z letošního festivalu Games for Change se k nám dostává zajímavá kritika současné americké politiky, a to od těch nejvyšších – od zástupců vydavatelských domů Electronic Arts a Take-Two.

Na zmíněném festivalu se konal panel Industry Insights, ve kterém se moderátorka Anastasia Staten setkala s Craigem Hagenem z EA a s Alanem Lewisem z T2. A oba tito pánové se nelichotivě vyjádřili k politice současného amerického prezidenta. Jeho kroky totiž prý průmyslu nejen nepomáhají, ale dokonce prý navíc mají potenciál jej ještě více poškozovat, a to hned ve třech významných oblastech naráz – v otázce imigrace, ve vzdělání a v obchodu.

Když to vezmeme popořadě, tak jakkoli Donald Trump sliboval omezit imigraci jen částečně a s tím, že vzdělaný a šikovný pracovník se do Spojených států dostane i tak, tak i přesto reálně hrozí, že potencionální kvalitní zaměstnanci oním sítem neprojdou a zůstanou za hranicemi. To vše ve jménu zvýhodňování domácí pracovní síly, jenže ta nemusí vždy nabízet takový potenciál, jaký se může aktuálně vyskytovat za oněmi hranicemi.

A herní průmysl tím trpět určitě může, neboť velké společnosti, jakými EA a T2 rozhodně jsou, potřebují i zaměstnance celkem specifických profesí a oproti jiným a menším vývojářům mají zájem i o ty vysoce vzdělané a kvalifikované. V tomto případě může jít například o softwarové inženýry specializované na vývoj umělé inteligence či o specialisty na data mining.

Ve finále tak současná politika skutečně má potenciál ublížit – méně lidí se s vidinou případného neúspěchu hrne do země a stejně tak údajně tamní společnosti mají v současném politickém i společenském klimatu čím dál tím větší potíže kvalifikované pracovníky v zemi vůbec udržet.

K tomu Lewis ještě podotýká, že negativní efekt nadále mohou zhoršit i přístupy okolních zemí a poukazuje na sever. Kanadské úřady totiž již v tomto případě stihly vycítit tu pravou příležitost a své nároky na administrativu spojenou s imigrací zmírnily. Důvodem je pochopitelně snaha nalákat ty pracovníky, kteří by jinak uplatnili své zkušenosti či vzdělání v dosud atraktivnějších Spojených státech (viz článek na webu The Wall Street Journal).

K tomu se navíc prý komplikuje i situace na samotné domácí půdě, a to v otázce vzdělání. Tam Trump a jeho vláda nerazí jednotnou politiku (to znamená, že vzdělávací politiky nediktuje federální vláda, ale jednotlivé státy) a navíc podle posledních zpráv prezident navrhuje celkem výrazné škrty v rozpočtu pro vzdělání.

A když se toto dá dohromady s výše uvedeným, tak je jasné, že v budoucnu může být celkem velký problém nalézt adekvátně vzdělaného pracovníka, a to už se průmyslu může dost zásadním způsobem týkat, a to pochopitelně nejen toho herního.

A konečně třetí citovanou problémovou oblastí je obchod a potažmo s tím spojená distribuce produktů. Ve spojitosti s tímto si zástupci obou společností povzdechli nad výraznou daňovou zátěží i nad rostoucími obecnými náklady ze strany samotného státu a posteskli si rovněž i nad tím, že v Americe není zdaleka tak vyvinutá internetová infrastruktura a samotná vláda v tomto ohledu příliš nepomáhá. A to je v době, kdy se svět ubírá čím dál tím více směrem digitální distribuce, celkem zásadní problém.

Jak je vidno, situace se nezdá být nejlepší, do kritického volání o pomoc má však naštěstí ještě zjevně daleko a k tomu nezbývá než doufat, že se stav za velkou louží zlepší. Americký herní trh zásadním způsobem ovlivňuje i ten evropský a jakékoli zemětřesení tam by mohlo být s odstupem času znát i zde. Ale kdoví, stav průmyslu jako takový je otázkou běhu na dlouhou trať a zatím se nezdá, že by nějakou krizi pociťovali ať už vývojáři místní, anebo ti ze spojených států. Je však očividné, že ona snaha zvýhodnit vlastní národ nemusí být tak jednoduchá a ve finále dost možná ani striktně černobílá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama