“Chtějí vám vzít zbraně, sporáky a teď i Xbox”. V USA se rozběhla politická diskuze nad úsporným režimem herních konzolí
i Zdroj: Microsoft
Novinka “Chtějí vám vzít zbraně, sporáky a teď i Xbox”. V USA se rozběhla politická diskuze nad úsporným režimem herních konzolí

“Chtějí vám vzít zbraně, sporáky a teď i Xbox”. V USA se rozběhla politická diskuze nad úsporným režimem herních konzolí

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

26. 1. 2023 12:59

Společnost Microsoft nedávno oznámila, že konzole Xbox Series nabídnou nové, úspornější režimy stahování dat a vypínání. To pobouřilo některé politiky a politické komentátory ve Spojených státech, kteří výrobce konzolí osočují z omezování svobody a vnucování politické agitky.

Reklama

  • Někteří politici v USA kritizují nové úsporné funkce Xboxu
  • Klimatický boj podle nich omezuje hráče a od mala je učí politickému aktivismu
  • Ve skutečnosti jde ale o plně volitelnou možnost, která se teprve testuje a hráče tak jako tak nijak neomezuje

V principu nyní (v rámci testovací verze Insider) konzole Xbox umí stahovat data na pozadí v době, kdy je dle regionální dostupnosti v síti největší podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů Funkce je tedy samozřejmě dostupná jen v místech, kde síť podobná data poskytuje, v praxi má ale systém maximalizovat využití obnovitelné energie a tím snížit celkovou uhlíkovou stopu. Kromě toho také konzole nabízí novou formu vypínání s názvem Shutdown, která by měla být 20x úspornější než klasické uspání. Boot přístroje pak samozřejmě trvá o něco déle, jinak se ale na fungování nic nemění. Konzole umí nadále stahovat aktualizace i mimo dobu používání.

Podobné menší změny jsou pak dostupné i na starších Xboxech One.

Zelená kampaň Microsoftu ale pobouřila některé politické zástupce ve Spojených státech. Kontroverzní republikánský senátor Ted Cruz například na Twitteru napsal, že “cílí na vaše Xboxy”, v souvislosti s dřívějšími diskuzemi nad možnou škodlivostí a zákazem plynových sporáků. Samotná platforma musela k příspěvku přidat kontext, v rámci kterého vysvětlila, že žádný zákaz Xboxů určitě nebude, a že konzoli můžou hráči používat v jakém režimu chtějí, včetně toho který fungoval dosud.

woke přístupu ale Microsoft obvinily i další konzervativní mluvčí, kteří novinky označují za další krok ve snaze zneužít klimatickou krizi k ovlivňování mládeže. Republikánský kongresman Troy Nehls dokonce značně kuriózně oznámil: “Chtějí vám vzít zbraně. Chtějí vám vzít plynové sporáky. A teď vám chtějí vzít Xbox. Co bude dál?”.

Případy shrnul magazín PCGamer. Ten také vypichuje, že všichni kritici odkazují na článek zveřejněný magazínem The Blaze, který ale mylně uvádí, že bude úsporný režim povinný. Opět je třeba připomenout, že jde jen o volitelnou variantu, a konzole můžou fungovat úplně stejně, jako v posledních letech.

 Microsoft se k situaci odmítl vyjádřit.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama