Autoři Ark přináší novinky: Ark 2 byl odložen až na konec roku 2024 a první díl dostane remaster na Unreal Enginu 5
i Zdroj: Wildcard Studio
ARK: Survival of the Fittest Novinka Autoři Ark přináší novinky: Ark 2 byl odložen až na konec roku 2024 a první díl dostane remaster na Unreal Enginu 5

Autoři Ark přináší novinky: Ark 2 byl odložen až na konec roku 2024 a první díl dostane remaster na Unreal Enginu 5

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

1. 4. 2023 07:15

Podle oficiálního příspěvku na stránkách Ark 2 byl přímý nástupce pro Ark: Survival Evolved odložen na konec roku 2024. Studio Wildcard, které hru prvně ji ukázalo netradičním trailerem, kde Vin Diesel osedlal T-Rexe, sice žádné datum nikdy přímo neuvedlo, ale už dříve naznačilo, že si hru přálo vydat do konce letošního roku

Reklama

  • Druhý Ark byl odložen, titul nově dorazí až na konci roku 2024
  • Studio nicméně chystá remaster první hry na Unreal Enginu 5
  • Jeho vydání se dočkáme ještě letos

„Po pečlivém zvážení všech možností jsme se rozhodli odložit vydání Ark 2 na konec roku 2024, kdy bude ještě uveden exkluzivně na distribučních platformách Xbox, Game Pass a Windows," stojí ve vývojářském příspěvku. „O odložení hry jsme hodně přemýšleli, a to jak s ohledem na lepší výsledný produkt zákazníků, tak i pohodu týmu. Tato zpráva bude nicméně i tak pro mnohé zklamáním – a my to cítíme také – ale jsme přesvědčeni, že toto těžké rozhodnutí je správné," dokončuje tým.

Důvodem zpoždění jsou pak nové komplikace spojené s použitím Unreal Enginu 5 a také problémy se samotným designem. Tým uvádí, že si je vědom, že Ark 2 má oproti původní hře totiž poměrně výrazné designové změny [např. vážnější tón, striktní kamera z třetí osoby a příklon k souls-like soubojům], a proto považuje za nezbytné poskytnout hráčům plně next-gen verzi původního zážitku, aby zajistili, že si fanoušci budou moci i v příštích letech užívat Arku, kterou znají.

Přesto hráči nezůstanou bez ničeho nového, co by si mohli zahrát. Vývojáři současně totiž oznámili, že chystají i Ark: Survival Ascended, což bude remaster původního Ark: Survival Evolved vytvořený v Unreal Enginu 5. Remaster je plánován už na letošní srpen, a to pro PS5, Xbox i PC (Windows/Steam), a podle autorů bude obsahovat nejen základní mapu The Island, ale také Ark: The Survival of the Fittest a všechny nekanonické DLC mapy (které budou ovšem přidány až časem).


Rozšiřující balíčky se budou prodávat v samostatné verzi dle následujícího plánu (Q - kvartál):

  • 20 amerických dolarů za Explorer's Pass, který obsahuje Scorched Earth, Aberration (Q3 2023) a Extinction (Q1 2024).
     
  • 20 amerických dolarů  za Genesis Pass, který obsahuje Genesis Part 1 (Q1 2024) a Genesis Part 2 (Q2 2024).

Samotná předělávka bude pak na konzoli PS5 stát 40 dolarů (asi 850 Kč). Jinde cena zmíněna nebyla, ale lze počítat s ekvivalentem téhož.


Remaster se rovněž pochlubí řadou zajímavých funkcí v hratlenosti, což značí, že půjde o jakousi výplň, než přijde skutečný Ark 2. Tyto změny budou jak velké, tak i vítané. Mezi nejprominentnější patří např. cross-platform multiplayer, dynamická voda nebo interaktivnější zeleň, nicméně hráči se mohou těšit i na cross-platform moddování a přepracovaný režim Survival of the Fittest. 

Kromě toho bude k dispozici také balíček, který bude zahrnovat remaster Ark i Ark 2 a také měsíc přístupu do uzavřeného bety Ark 2 přímo před vydáním hry. Tento balíček bude zvaný Ark Respawned a bude stát 50 dolarů (asi 1 100 Kč) a v prodeji jej najdeme od letošního srpna.

Pokud jste nicméně hráli první Ark na Switchi, kde hra všechen svůj obsah kvůli pomalejšími vývoji ještě nedostala, nemusíte mít obavu, že byste byli ochuzeni o zbylý obsah. Ten bude prý podle autorů stále přibývat a je připraven až do roku 2024, nicméně jak tvůrci nastínili, první hru postihnou změny jinde. Konkrétní změny se totiž týkají všech jiných platforem, kde je hra déle – tedy PS4, Xbox One a PC– a to v tom ohledu, že online servery budou vypnuty na konci srpna, kdy bude vydán remaster hry. 

Vaše data, jak už ovšem autoři kvapně dodali, nezmizí, což je dozajista dobrá zpráva, pokud jste hru hráli. Finální data, která máte z oficiálních serverů, budou uložena přímo u vývojářů, a to proto, abyste je mohli dodatečně stáhnout, a to jak v rámci singleplayeru, tak v rámci privátně hostovaných serverů. S ohledem na tyto skutečně se proto sluší  doplnit, že remaster zřejmě neobsáhne možnost přenosu předchozího progresu, ale spíše začátek nového.

Upozornění na konec

Pro případné budoucí aktualizace textu doplňme, že studio Wildcard informaci zveřejnilo již v momentu, kdy v některých částech světa byl 1. duben. Ačkoli tedy oznámení působí ve většině aspektů legitimně (ačkoli  až překvapivě obsáhle), není možné vyloučit, že se může jednat o aprílový žertík. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama