MOV: Videohry na olympiádě ne!
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka MOV: Videohry na olympiádě ne!

MOV: Videohry na olympiádě ne!

Marek Selinger

Marek Selinger

4. 9. 2018 12:59 55
Reklama

V posledních měsících to už s možným zařazením videoher, potažmo esportu na olympijské hry vypadalo nadějně. Různí představitelé se vyjadřovali v tom duchu, že vzrůstající popularita hraní by se mohla promítnout v zařazení naší oblíbené zábavy na seznam olympijských sportů. Tyto naděje nyní ukončil sám prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který prohlásil, že v současnosti tato myšlenka nemá své opodstatnění.

Možná se ptáte, proč najednou nastal takový obrat v náhledu na videohry coby součást olympijských her. Dle Bacha hraní her podporují násilí a zabíjení v nich je až na příliš vysoké úrovni. „Součástí olympijského programu nemůže být něco, co zvýrazňuje násilí a diskriminaci. Násilné hry, ve kterých se zabíjí, jsou proti základním olympijským hodnotám, tudíž je nelze akceptovat jako součást Her“ komentoval celou situaci prezident MOV na právě probíhajících Asijských hrách. Daný redaktor, který rozhovor s Bachem prováděl, reagoval tak, že některé olympijské sporty jsou také založeny na násilí, jako například různá bojová umění. Dle německého funkcionáře se jedná o dva zcela rozdílné případy, jelikož tato bojová umění jsou pouze civilizovaný způsob toho, jak vyjádřit boj mezi lidmi, naproti tomu Bach tvrdí, že videohry jsou pouze o zabíjení lidí, což už, jak jednou řekl, se neslučuje s olympijskými hodnotami.

Za nás musíme říct, že jsme tímto zjednodušeným pohledem na hraní zklamáni, od takovéto vysoce postavené osobnosti bychom čekali přece jen vyšší úroveň znalostí. Ostatně i tomuto tématu jsme se věnovali v našem květnovém tématu, které vám při této příležitosti rádi připomeneme. Co na dané Bachovo vyjádření říkáte vy? Nějakou dobu to vypadalo, že by se videohry mohly stát součástí Her již v roce 2020, kdy je bude hostit japonské Tokio. Hráči by určitě akceptovali i možnost roku 2024, kdy olympijský oheň vzplane pod Eiffelovo věží. Nyní to ale vypadá, že alespoň za působení Thomase Bacha ve funkci prezidenta MOV se na nic takového těšit nemůžeme.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama