Molyneux: "The Trail je má nejúspěšnější hra"
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Molyneux: "The Trail je má nejúspěšnější hra"

Molyneux: "The Trail je má nejúspěšnější hra"

Pavel Makal

Pavel Makal

3. 4. 2017 08:48
Reklama

Peter Molyneux patří mezi legendy herního průmyslu. Když v roce 1987 založil společnost Bullfrog Productions, možná ani sám netušil, kolik slavných titulů bude mít jednou na svém účtu. Populous, Powermonger, Syndicate, Magic Carpet, Theme Park, Theme Hospital…pokračovat ani nemá smysl. Pod hlavičkou firmy Lionhead pak vytvořil také Black & White nebo sérii Fable. Molyneuxova pověst je bohužel pošpiněna ohromným množství slibů, které snadno dává, ale mnohem obtížněji následně plní. V rozhovoru pro magazín Glixel hovoří tento herní matador o minulosti, o tom, čeho lituje i o tom, co chystá do budoucna.

Molyneux momentálně působí ve svém studiu 22cans, které loni bez většího rozruchu vydalo mobilní hru The Trail. Ačkoli si tentokrát Molyneux odpustil velkohubá prohlášení, která jej dostala do potíží s předchozím projektem Godus, vysloužil si The Trail hodnocení Editor’s Choice na iOS App Store a sám slavný designér tvrdí, že se jedná o nejpopulárnější hru, kterou kdy vytvořil. V průběhu sedmi týdnů od vydání si ji prý zahrálo víc lidí než celou sérii Fable na všech platformách dohromady. Nápad na ni prý dostal, když venčil svého psa domovským Guilfordem a přišel pozdě na schůzku, protože se nemohl zbavit úvah na téma, co vše by objevili, kdyby ve své procházce pokračovali.

Molyneux se dle svých slov opět považuje za programátora. Naposledy prý doopravdy psal kód při přípravě Black & White. Tuto hru ostatně považuje za nejlepší projekt, na němž kdy pracoval. Vznikl v týmu 25 lidí, nebyly problémy s penězi, takže se mohli plně věnovat vývoji. Po úspěchu Black & White začal raketový růst a počet zaměstnanců Lionheadu se prakticky zdesetinásobil. Molyneux říká, že taková událost ve skutečnosti rozředí vaši energii a soustředění. Tvrdí, že právě s Black & White to bylo naposledy, kdy se soustředil na jedinou hru.

Nyní tedy ve svých 57 letech začal znovu programovat, pracuje na nové hře jménem Legacy a pochvaluje si, že může jen tak vyzkoušet nějaký svůj nápad a vidět, zda funguje. Zatím ale o hře nechce vůbec mluvit. Zmiňuje jen, že je velmi odlišná od toho, na co jsme byli dosud zvyklí. Molyneux je hrdý na počet žánrů, které za svou kariéru prozkoumal. Ještě ale musí zjistit, do kterého z nich Legacy zapadá. Zatím ani není rozhodnut, na jaké platformy hra vyjde, momentálně se prý při tvorbě zaměřuje na myš, protože je pro něj nejpohodlnější.

Molyneux se také poměrně obšírně rozhovořil o loňském No Man’s Sky od Hello Games, které s některými jeho projekty sdílí smutnou pověst nenaplněných slibů. Říká, že Seana Murrayho, který bydlí zhruba kilometr od něj, šel po vydání hry navštívit a o hře s ním hovořil. Murrayho manželka údajně s Molyneuxem v minulosti pracovala na sérii Fable. Podle Molyneuxe je nefér, že lidé ke hře přistupovali s tak velkým očekáváním. Kdyby si ji zahráli bez předchozí informační masáže, byli by prý zcela pohlceni jejími možnostmi. Molyneux dodává, že do každé hry, na níž pracuje, vkládá své srdce. Nikdy ale výsledek není takový, jaký měl být.

Rozhovor se také otřel o Briana Hendersona, který se měl stát bohem v Molyneuxově hře Godus. Kromě toho mu také mělo náležet určité procento ze zisku hry. Molyneux bohužel říká, že ačkoli by Brianovi rád peníze dal, Godus si na sebe ve skutečnosti nikdy nevydělal. Z kampaně na Kickastarteru dostali vývojáři milion dolarů, ve skutečnosti to ale po odečtení všech odměn pro přispěvatele bylo jen 400 000 dolarů. Godus prý stál zhruba pětkrát tolik.

Celé interview pak končí Molyneuxovým prohlášením, že je vděčný za to, že mohl pracovat s tolika úžasnými lidmi a uskutečnit řadu šílených nápadů. Ve škole prý patřil k těm nejméně chytrým a bystrým dětem. A pak přišly videohry a bylo to, jako by jej unesli mimozemšťané a dali jeho životu smysl. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama