Valve ukončí službu Steam Greenlight
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Valve ukončí službu Steam Greenlight

Valve ukončí službu Steam Greenlight

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

11. 2. 2017 09:24 9
Reklama

Král je mrtev, ať žije král. Zhruba tak by šla shrnout poslední zpráva pocházející z Valve – brzy se s námi rozloučí Steam Greenlight, bez náhrady však nebude a tento distributorský gigant představuje službu novou – Steam Direct. Ta by měla na platformu Steam dorazit již v průběhu nadcházejícího jara, tedy téměř pět let po představení Steam Greenlight.

Jedna z výtek, kterou měli hráči i někteří vydavatelé vůči Steam Greenlight byl fakt, že služba nebyla stoprocentně průhledná a mohlo docházet k jistým problémům při hlasování. I přesto ale tato služba slavila úspěch a dokázala na Steam protlačit hned stovku nezávislých titulů, které dokázaly vydělat více než milion dolarů. Nově přestavený Steam Direct pak má zmíněný neduh řešit tím, že vydavatelé a tvůrci her dostanou poněkud přímější nástroje k tomu, aby své hry na Steam dostali, a to takže za poplatek v rozmezí od sta do pěti tisíc dolarů (2,5 – 125 tisíc korun). Nutné rovněž bude předložení nezbytných dokumentů (o společnosti, daňová přiznání, atp.). Onen poplatek byl přitom dodatečně zveden i pro publikaci v rámci Greenlightu. Ve Valve jej dříve stanovili na 100 dolarů a jeho cílem bylo odradit tvůrce od publikování jakéhokoli balastu. Dá se tedy jen očekávat, že tentokrát bude poplatek vyšší.

Pro hráče to může mít samozřejmě dopad příznivý – větší konkurence znamená větší výběr a ve své podstatě i nižší ceny.

I přes vyšší poplatek ale nastane situace ta, že konkurence na Steamu zásadně vzroste a množství her bude neutěšeně růst i nadále. Pro hráče to může mít samozřejmě dopad příznivý – větší konkurence znamená větší výběr a ve své podstatě i nižší ceny, obavy však mohou panovat z toho, zda tím nebudou biti samotní tvůrci her. Ti ve světle těchto informací možná budou nuceni vyrábět hry za nižší peníz, a to se samozřejmě může podepsat mimo jiné i na výsledné kvalitě těchto titulů. Valve se každopádně v příspěvku na webu zavazuje věnovat se vývoji svého distribučního kanálu i nadále, a to pochopitelně znamená i další optimalizace dle toho, jak se bude situace vyvíjet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama