Microsoft: PS4 Pro podle nás na 4K nestačí
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft: PS4 Pro podle nás na 4K nestačí

Microsoft: PS4 Pro podle nás na 4K nestačí

David Plecháček

David Plecháček

21. 9. 2016 13:25 29
Reklama

Závody ve zbrojení možná ne, ale závody v tom, kdo má větší konzoli, dost možná přijdou. Alberto Penello, produktový manažer Xboxu, totiž poznamenal, že jak Microsoft tak Sony chtějí prodat podobný produkt, a tak musíme očekávat poukazování na to, kdo v čem vyniká a nebo naopak ztrácí. Novou tvář už také Microsoft několikrát ukázal na Twitteru.

„Máme nějaký produkt, který budeme prodávat, Sony má také produkt, který musí prodat, a tak poukazujeme na věci, díky kterým získá naše zařízení výhodu,“ říká v rozhovoru pro Eurogamer.net. Ačkoliv určitě ještě dojde na to, že se někdo bude ptát, proč je ten či onen produkt lepší, ale tím, že kterákoliv ze zainteresovaných stran odpoví ještě nemá nic vypovídat nic o vzájemném nerespektování se. „Nepřijde mi to stejné, jako to, co v minulosti dělala Sega s Nintendem,“ dodává.

Změna v postoji, tedy v tom, že Microsoft už se neprezentuje tak přátelsky, oč se dříve snažil, pramení i z časového období, do kterého vcházíme: „Za chvíli tu jsou Vánoce, rozjedou se reklamy, televize, média, a mně přijde logické, že mluvíme o rozdílnostech,“ narážel Penello například na Tweet, na který se můžete podívat níže.

Zároveň se ale projektový manažer opatrně odvrací od tvrzení, že Project Scorpio bude mít 4K Blu-ray přehrávač. „Nic specifického jsme dosud nepředstavili. Můžeme předpokládat, že jeho přítomnost je v našem zájmu, ale nic konkrétního jsme neřekli,“ říká.

Na dotaz, jaké vyhlídky dává v předvánoční sezónně Xboxu One S v porovnání s ne o tolik dražším PlayStationem 4 Pro, říká: „Existuje mnoho věcí, nad čím musí zákazník zapřemýšlet. PS4 Pro je dobrý stroj. Má dobré specifikace. Ale zajímavé je, že pokud přemýšlíte o mezigeneračním upgradu, za rok tu bude konzole, která tu stávající zase překoná. Koukám na to z jiného hlediska. Kdo si letos koupí konzoli, může chtít takovou, kterou využije u jeho 4K televize. V tu chvíli mu stačí Xbox One S. Pokud chce někdo mezigenerační upgrade, může si vzít něco výkonnějšího příští rok.“

Jenže samozřejmě je tu otázka ceny. V minulosti jsme slýchali, že Project Scorpio bude luxusnější a prémiovější zboží, o polovinu vyšší výkon oproti PlayStationu 4 Pro by se na tom měl zákonitě podpsat. Microsoft ale toto hledisko drží pod pokličkou. Penello k tomu říká: „Ještě jsme nic neoznámili, tak uvidíme,“ přičemž na otázku, jestli jsou správná očekávání, že PS4 Pro bude levnější než Scorpio, Penello dodává, „Myslím, že až se příště uvidíme, budeme na toto téma vést zajímavý rozhovor.“

Pokud z těchto slov můžeme něco usuzovat, tak to, že Scorpio bude levnější, než se dosud čekalo. Na druhou stranu by pak bylo logické čekat, že se o ceně budeme bavit ještě do doby, než se začne prodávat PlayStation 4 Pro. Pokud Microsoft chce bojovat nastavenou cenovou hladinou, měl by jí oznámit dříve, aby fanoušky přesvědčil a vyvedl je ze zažitých - dost možná mylných - přesvědčení.

Důležitým faktorem může být i to, že PlayStation 4 Pro ani podle Penella nenabídne dostatečný výkon na nativní 4K. Ale to už je tak trochu stará obehraná písnička. „Když jsme přemýšleli o našem 4K, vymysleli jsme specifikace tak, abychom mohli od vývojářů chtít nativní 4K. Proto máme tolik teraFLOPS. Ale vím, že 4,2 TFLOPS není dost na vytvoření pravého 4K. Myslím, že právě proto náš produkt aspiruje na lepší pozici,“ dodává.

Jedním dechem posléze přiznává, že Sony je ohledně toho poměrně otevřené: „Řekl bych, že když se podíváte na jejich marketing a na to, co řekl Cerny, myslím, že od začátku hovoří o checkerboard renderingu. Jsou v tomto ohledu otevření.“ Je to opravdu takový rozdíl? Není to opět debata jako 1080p vs. 900p? „Tohle se těžko predikuje. Je otázka, co s tím udělají herní vývojáři. Víte stejně jako já, že jsou lidé, kterým na rozdílu FullHD a 900p záleží, a budou vinit ostatní, že musí být slepí, jestli rozdíl nevidí. Ale také tu budou hráči, kteří rozdíl neuvidí.“ A kam patříte vy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama