VR horory mohou mít přísnější věkový rating
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka VR horory mohou mít přísnější věkový rating

VR horory mohou mít přísnější věkový rating

Jiří Bigas

Jiří Bigas

19. 11. 2015 13:10 6
Reklama

S nástupem VR technologií bude podle podle ratingové asociace PEGI třeba přehodnotit způsob, jakým se známkuje a určuje dostupnost her. Evropská ratingová organizace má obavu zejména o to, jak virtualita ovlivní zážitek z hororových a strašidelných her.

Není to úplný nesmysl, jak by možná někdo mohl namítat. Dnes evropský ratingový systém videoher známkuje hry podle věkové dostupnosti a upozorňuje zákazníky na potenciálně nevhodný obsah, jakým jsou vulgarismy, motivy diskriminace, užívání drog, násilí, sex nebo hazard. Pokud se ale zamyslíte nad nápady, jako je křížení her typu P.T. s PlayStation VR, a podíváte na videa z veletrhů, kde návštěvníci řičí hrůzou při hraní hororových prototypů s virtuálním headsetem na hlavě, možná vás také napadne, že tohle je úplně nová úroveň, možná přímo dimenze strachu. A na ni jsou zavedená hodnotící měřítka asi krátká

“PEGI by mělo prozkoumat nadcházející vlnu VR produktů za použití stávajících dotazníků, ale současně si ponechat právo přehodnotit některé prvky,” uvedl provozní ředitel PEGI Dirk Bosmans v prohlášení pro MCV. Konkrétně je problém v tom, že strašidelné motivy může obsahovat už hra od sedmi let. Hororové prvky pak tituly od 12 let. Toto hodnocení ale může být u VR her neadekvátní. Atmosféra bude v případně podobných produktů úplně někde jinde a to, co nás na normální obrazovce může jen lehce polekat, ve VR snadno vyděsí mladší hráče k smrti. A nejen je.

Pokud není součástí hororové hry násilí, což se pochopitelně mnohdy vylučuje, zdají se být věkové hranice opravdu hodně benevolentní. Virtuální zábava bude ze své podstaty mnohem intenzivnější a živější. Není tedy sporu o tom, že i relativně běžné prvky mohou získat s headsetem na očích mnohem větší naléhavost.

Jen před pár týdny připustil podobnou myšlenku i PlayStation boss Šuhei Jošida. V rozhovoru pro Digital Spy na veletrhu Paris Games Week prohlásil, že bude zapotřebí nový věkový rating pro tituly, které mohou způsobit hráči nějaký šok nebo dokonce trauma. PEGI chce proto znovu prověřit stávající hodnotící systém, případně jej nějak upravit, než VR v plné síle udeří příští rok na trh.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama