Prodeje Wii U konečně překonaly Dreamcast
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Prodeje Wii U konečně překonaly Dreamcast

Prodeje Wii U konečně překonaly Dreamcast

Jiří Bigas

Jiří Bigas

30. 10. 2015 10:05 2
Reklama

Prohlásit, že prodeje Wii U jsou pro Nintendo zklamáním, by bylo hrubým podceněním nelichotivé reality. Chcete vědět, jak špatně na tom konzole opravdu je? Stačí se zamyslet nad informací, že s necelými 11 miliony prodaných kusů teprve nyní Wii U překonalo Dreamcast od Segy, který se stal do značné míry dlouholetému rivalovi Nintenda osudným.

Dreamcast se začal v Japonsku prodávat v listopadu 1998, v USA v září 1999 a v Evropě o další měsíc později. Jednalo se o první systém ze šesté generace konzolí, který předběhl PlayStation 2 od Sony, GameCube od Nintenda i Xbox od Microsoftu. Nicméně šlo o Pyrrhovo vítězství. Z Dreamcastu se stala poslední konzole, kterou Sega kdy vyrobila a po 18 letech dobrovolně tento segment trhu raději opustila.

Dreamcast neustál konkurenci blížící se PS2 a i přes několik slev se konzole přestala vyrábět dříve, než novinka od Sony stačila vůbec formálně trh opanovat. Poslední Dreamcast sjel z montážní linky v březnu 2001. A prodeje konzole se zastavily na čísle 10,6 milionu. PlayStation 2 se přitom v té době teprve ujímal vlády, předcházela jej ale masivní marketingová kampaň, která prodeji Dreamcastu tvrdě otřásla. Když tak nová konzole od Sony dorazila v březnu 2000 na japonský trh a na podzim téhož roku o Evropy, v podstatě jí už konkurence nekladla vážnější odpor. Jen pro srovnání, PlayStation 2 nakonec prodal 155 milionů konzolí, což je propastný rozdíl.

Ale zpátky k Nintendu. Konzole Wii U přišla na trh na podzim 2012 a potřebovala tři roky na to, aby dotáhla svého smutného předchůdce. To samo o sobě svědčí, jak velký problém asi Nintendo má a co to pro něj znamená. Není se tak čemu divit, že na představení nové generace s krycím jménem NX spěchá a můžeme se jej skutečně dočkat už příští rok.

Podle posledních údajů se prodalo 10,73 milionu Wii U, což je zoufale málo. Jednak ve srovnání s konkurencí (PS4 cca 26 milionů, XO cca 14 milionů), ale především s ohledem na minulou generaci, kdy původní Wii pokořilo stomilionovou hranici. Alarmující je především doba, kterou Wii U potřebovalo k tomu, aby překonalo Dreamcast, o kterém se běžně mluví jako o skvělé konzoli, která se ale stala z komerčního hlediska naprostým propadákem. Dreamcastu stačilo na srovnatelný výkon 18 měsíců. Není třeba dvakrát zdůrazňovat, že nad vodou drží japonský gigant především pohádkové zisky z minulých let a handheldy, na které se Sega v době, kdy dělala Dreamcast, už spolehnout nemohla.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama