o-zadrzenych-vyvojarich-jednal-i-necas
Novinka O zadržených vývojářích jednal i Nečas

O zadržených vývojářích jednal i Nečas

Marek Švrkala

Marek Švrkala

24. 11. 2012 12:06 47
Reklama

Český premiér Petr Nečas využil summitu EU v Bruselu, aby se u svého řeckého protějšku Antonise Samarase přimluvil za dva české vývojáře, kteří jsou už téměř tři měsíce zadrženi v Řecku kvůli podezření ze špionáže. Nečas považuje za krajně nepravděpodobné, že by se Martin Pezlar a Ivana Buchta skutečně o špionáž pokoušeli.

„Požádal jsem pana předsedu vlády Samarase, aby této věci řecké orgány věnovaly pozornost a aby zbytečně z tohoto tématu nevzniklo nějaké nedorozumění, které by mohlo poškodit vztahy mezi našimi zeměmi. Můžu říct, že pan předseda vlády Samaras zareagoval velmi vstřícně a řekl, že se touto záležitostí bude zabývat,“ řekl český premiér pro Český rozhlas.

Rozhodnutí řeckého premiéra potěšilo otce jednoho ze zadržených vývojářů Miloslava Buchtu, který v něm vidí novou naději ve zdárný konec případu. „Je to pro nás velice pozitivní zpráva, která nás velmi potěšila. Děkujeme panu premiérovi Nečasovi, že případu věnoval svoji pozornost. Je to pro nás velká naděje v tom, že případ bude vyřešen k prospěchu obou kluků, že se na kauci nebo jiným způsobem dostanou zpátky domů,“ uvedl Buchta.

V průběhu týdne se kauzou zabýval také český prezident Václav Klaus. O jeho dopise, který zaslal řeckému prezidentovi, jsme vás již informovali ve včerejší novince, kde naleznete také informace o chystané demonstraci. Akce na podporu zadržených proběhne už v pondělí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama