valve-pripravuje-steam-box
Novinka Valve připravuje Steam Box

Valve připravuje Steam Box

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

5. 3. 2012 07:30
Reklama

Na začátku stála zpráva serveru The Verge, který přišel s odhalením, že Valve chystá Steam Box - podle všeho vlastní herní konzoli. Zpráva se opírala jednak o vyjádření Gabe Newella, opatrné věty o tom, že Valve musí inovovat, a pokud to bude znamenat, že bude muset prodávat hardware, pustí se do toho, i když to náleží spíše specializovaným hardwarovým firmám. To by byl spíše jen podnět k diskusi, ale další náznaky potvrzují, že už je Valve s vývojem svého Steam Boxu poměrně daleko – na CES podle všeho prezentovali prototyp tohoto zařízení, přičemž jeho specifikace hovoří o procesoru Core i7, 8 GB RAM a grafickému čipu od nVidie. Steam Box by měl umět spustit standardní PC tituly a být – logicky – přímo provázaný se službou Steam. Pro vývojáře by to bylo velmi zajímavé – nemuseli by si pořizovat speciální dev-kit jako je to u ostatních konzolí a mohly by odpadnout také licenční poplatky. Verge dále uvedlo, že se chystá i paleta USB periferií včetně vlastního ovladače, který si Valve už loni nechalo patentovat.

Valve připravuje Steam Box
i Zdroj: Hrej.cz

Dále se v článku píše o biometrických periferiích (např. ve formě náramku) a Big Picture módu optimalizujícím obraz pro velké TV.

Krátce nato Kotaku vytáhlo na světlo fotku, která by mohla patřit novému zařízení. Jejím zdrojem je Twitter Grega Croomera, zaměstnance Valve, který si poznamenal: "Postavil jsem si malé PC. Čtyřjádro i7, 8 GB RAM, Zotac Z-68, onboard Nvidia grafika. Portal 2 na tom běží RYCHLE."

Valve připravuje Steam Box
i Zdroj: Hrej.cz

Na základě zveřejněných informací a spekulací lze zatím vyvodit následující: Steam Box pravděpodobně není konzole v pravém slova smyslu a není míněný jako konkurence zavedeným konzolím od Valve. Podle Newellova vyjádření je docela zřejmé, že Valce ani sama nechce Steam Box vyrábět a prodávat, ale přenechá to svým partnerům, třeba Alienware. Standardní specifikace by mohly každopádně usnadnit vývoj her – byly by jakýmsi základem, k němuž by se mohli odkazovat vývojáři na PC, podobně jako jsou pevné hardwarové specifikace u Xboxu 360 či PS3. V diskusích se například objevuje trefné přirovnání ke standardu intelovských Ultrabooků. Pojetí Steam Boxu jako PC standardu spíše než konkrétního zařízení zároveň znamená, že se nemusí jednat jen o zařízení "set-top box" typu, ale že se může Steam Box objevit i jako laptop či klasický desktop – prostě počítač ocejchovaný značkou, která zajistí spuštění steamových her v rozumné kvalitě.

Na oficiální odhalení zatím stále čekáme, přijít by mohlo během nadcházející Game Developers Conference, ale je také možné, že si je Valve schovají až na blížící se E3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama