vlivne-blogy-videoherni-sceny-2-cast
Článek Vlivné blogy videoherní scény – 2. část

Vlivné blogy videoherní scény – 2. část

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

29. 7. 2008 22:32 12
Reklama

V první části tématu jsme se zaobírali herními blogy, které prosluly převážně zásluhou neustále aktualizovaných zpravodajských rubrik, občas okořeněných nějakými drby či spekulacemi. Ještě zajímavější čtení ale mnohdy nabízí blogy, jež jsou psány lidmi „z druhé strany“. Názory herních novinářů na aktuální dění není těžké si dohledat, ale co si o něm myslí samotní vývojáři? Jak se dívají na současné tituly a jak komentují problémy/úspěchy vlastní společnosti? Právě to lze zjistit z některých blogů, jimž se budeme v dnešní části tématu věnovat. Opět ale zabrousíme i do zpravodajských vod, ovšem pouze u těch webů, které jsou určitým způsobem spojeny i s lidmi z vývojářských firem. Tak vzhůru do toho - první na řadu přichází…

Xbox Live’s Major Nelson

http://majornelson.com/
Major Nelson, neboli Larry Hryb, je vedoucí programátor Xbox Live a zároveň člověk s velkou vášní pro komunitu okolo této služby a Xboxu obecně. Jako zaměstnanec Microsoftu samozřejmě nemůže komentovat žádné neoficiální spekulace, ale jinak přináší ty nejzajímavější informace o všem, co se okolo Xboxu šustne a co by zároveň fanoušky mohlo zajímat. Každou neděli, když mu zbude volné okénko v jeho nabitém programu, navíc připravuje blogcast k aktuální tematice – celkem už jich má na svém kontě úctyhodných 287. Podobně zaměřen je i blog Gamerscore, na nějž píše dokonce několik autorů ze stáje Microsoftu, zatím se však jejich web nemůže pochlubit takovou tradicí jako Major Nelson.

PlayStation.Blog

http://blog.us.playstation.com/
Jak už adresa napovídá, PlayStation.Blog je stránkou, jež vytvářejí lidé ze Sony pro fanoušky jejich nejúspěšnější konzole. Tomu odpovídá i obsahová náplň: převažují zde informace o chystaných či už vydaných hrách, reportáže z vývojářských studií, novinky ohledně PlayStation Network, zprávy o systémových updatech a názory na dění v herním průmyslu. Výhodou je i často aktualizovaná sbírka odkazů na aktuality o PS z jiných webů.

Three Speech

http://threespeech.com/blog/
A ještě jeden podobný blog – Three Speech se rovněž věnuje PlayStationu, je však pouze „polooficiální“. Jinak řečeno, vzniká v partnerství se Sony, ale píší na něj zcela nezávislí autoři, kteří sice mají PlayStation v oblibě, avšak nejsou to žádní fanboyové do morku kostí, a tak se nebojí přijít ani s vlastní kritikou. V počtu aktualizací sice za PS.Blogem trochu zaostává, přesto se vyplatí na Three Speech čas od času zavítat.

Grumpy Gamer

http://grumpygamer.com/
Už už se zdálo, že Ron Gilbert, spolutvůrce prvních dvou Monkey Islandů a série Maniac Mansion, herního vývoje zanechá a občas jenom něco vyštěkne na svém blogu Grumpy Gamer (v překladu Nabručený hráč). Ale naštěstí se nestalo – Gilbert si našel další projekt, což ho však neodradilo od dalších aktualizací svého poměrně vtipného webu, kde se věnuje především odkazu svých starších titulů a adventurním hrám obecně. Pokud se chcete pobavit, najděte si třeba oznámení o vývoji epizodického titulu DeathSpank; a pak snadněji pochopíte, jak mohly být Monkey Islandy tak vtipné hry.

PeterMooreBlog

http://itsinthegame.ea.com/
Peter Moore má jakožto šéf EA Sports určitě práce až nad hlavu. O to příjemnější je skutečnost, že si navíc ještě zvládá vést vlastní blog. Nový příspěvek se na něm sice objeví tak jednou za týden, zato se však Moore věnuje většinou opravdu zajímavým tématům, týkajících se pochopitelně především jeho firmy, sportovních her, ale i samotného sportu (viz nedávná reportáž o finále Wimbledonu). Obzvlášť ale doporučujeme jiný příspěvek: stanovisko Moora k PC verzím pravidelných sportovních sérií, kde vysvětluje, proč jsou každoročně tak trochu odsunuty na vedlejší kolej oproti jejich konzolovým bratříčkům. Můžete s ním v lecčems nesouhlasit, ale snad jeho argumenty alespoň trochu uhasí všechny spekulace na téma „proč se na to PC letos zase vykašlali…“

Raph’s Website

http://www.raphkoster.com/
Stránky Rapha Kostera, vedoucího designéra Star Wars Galaxies, se zdaleka neomezují jen na jeho blog – lze tam najít i jeho hudební, výtvarné a literární projekty, což svědčí o všestrannosti tohoto zkušeného vývojáře. Blog ale patří k nejčastěji aktualizované části webu, a přestože se na něm o hrách mluví nejčastěji, vcelku hodně prostoru dostávají i ostatní témata. Letos v srpnu oslaví Kosterův blog deset let existence, tudíž pokud vás názory tohoto chlapíka zajímají, máte na dlouhou dobu o materiál ke čtení postaráno.

Surfer Girl Reviews(-ed) Star Wars

http://softrockhallelujah.blogspot.com/
Surfer Girl se na internetu objevila jako zjevení. Blog s podivným názvem, ještě podivnější adresou a anonymním autorem začal najednou přinášet pravdivě vypadající odhalení o dosud neznámých hrách, které se často za nějakou dobu potvrdily (např. zvěsti o nové trilogii Prince of Persia). Mnoho spekulací ale vyšumělo do ztracena – a jako by to nebylo málo, za nějakou dobu se odmlčela i Surfer Girl. Na internetu vznikaly různé teorie o její totožnosti, ovšem žádná se nezakládala na pravdě, a tak tento blog už asi navždy zůstane zahalen rouškou tajemství…

Tlamiczka říká…

http://www.tlamiczka.com/
A jedna perlička na závěr: blog Nikoly Matouškové, bývalé vývojářky Mindware Studios, asi většina z vás už zná, ale pokud ne, rychle si svoje obzory doplňte. Příspěvky z rubriky Herní cirkus, především pak Proč se dělají špatné hry (část I a II), by měly být povinnou četbou pro všechny, kdo se o herní scénu zajímají. Škoda, že už Tlamiczka z vývojářského prostředí odešla – zajímavé příspěvky však bude jistě přinášet i nadále.

Do úplného finále jsme si ještě schovali několik telegrafických tipů na další blogy, jež vám doporučujeme alespoň k letmému prostudování:

Under construction – názory a zajímavosti od Davida Jaffeho, autora God of War
Game Matters – blog Scotta Millera z 3D Realms
Water Cooler Games – o méně známých hrách zde píše Ian Bogost z Persuasive Games
Games * Design * Art * Culture – blog Grega Costikyana
Grand Text Auto – články především o uměleckých hrách

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama