Článek Velikonoční nadílka plných her

Velikonoční nadílka plných her

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

16. 4. 2006 22:40
Reklama

Velikonoce, pro křesťany nejvýznamnější svátky v roce, si dnes většina lidí u nás spojuje pouze s malováním kraslic, pletením pomlázek a jedením čokoládových králíků. Důkazem tohoto tvrzení je i freeware scéna - her, jenž nesou v názvu slovíčko „Easter“, je nespočet, přesto byste například adventuru na motivy ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista mezi nimi hledali marně. To však nic nemění na tom, že se v mnoha případech jedná o povedené tituly a určitě nebude na škodu se několika vybraným podívat na zoubek.

Velikonoční beránci

Často opomíjený bratříček Moorhuhnu od stejných vývojářů, Sven, je výborná a vtipná arkáda, ve které má hráč za úkol jako beránek obšťastnit co nejvíce oveček. Brání mu v tom pastýř s jeho hlídacím psem, proti nimž má však Sven výhody v podobě nejrůznějších bonusů, které je dokáží odlákat nebo zdržet. Sven Zwo, jak se jmenuje pokračování prvního Svena, nabízí oproti svému předchůdci pestřejší grafiku, více úrovní a ještě bohatší hratelnost díky několika novým power-upům.

Run, rabbit, run !

Další tři hry mají společný jeden prvek – v hlavní roli se zde pokaždé ocitá králík, popř. králíci a ve všech případech musí před něčím, resp. pro něco, utíkat. První z titulů to má dokonce přímo v názvu, Run Rabbit je oddychová arkáda, ve které se hráč snaží dopomoci králíčkovi k co nejvíce mrkvím, jež se vznášejí různě ve vzduchu. Jedná se o počin určený spíše dětem, o čemž svědčí jak jednoduchý námět, tak infantilní grafika. Název Little Rabbit Foo Foo patří poměrně zdařilé plošinovce ze soutěže Retro Remakes, kde se náš králičí hrdina dostává do nezáviděníhodné situace – musí vybít ze země všechny červy, ale přitom se vyhýbat ostatním nepřátelům, jenž se kolem něj stahují ze všech stran. Solidní hratelnost trochu kazí slabá grafika, ale přesto se jedná o počin hodný pozornosti. Nakonec tohoto odstavce bych rád zmínil další klon klasického Moorhuhnu, titul Hasenjagd. Němci jsou zjevně na tento druh her specialisté, protože i Hasenjagd poskytuje velice slušnou zábavu při střílení rychle pelášících nebohých králíků. To vše je zabaleno ve velmi slušivém grafickém kabátku, nicméně po určité době se přece jen dostaví stereotyp.

Caiman Easter Competition

Server Caiman se k příležitosti letošních Velikonoc rozhodl uspořádat soutěž ve tvorbě freewarovek právě na motivy těchto svátků. Ačkoliv se ne všechny hry zaměřovaly pouze na velikonoční tématiku, urodilo se zde několik zajímavých kousků, na něž stojí za to v rámci tohoto tématu upozornit. Redaktory serveru Caiman vysoce hodnocená plošinovka Easter Avenger se může pochlubit zejména velmi dobře zvládnutou audiovizuální stránkou, ale trpí vysokou obtížností a nemožností ukládání, která po chvíli mění výborný zážitek z hraní ve frustraci z neustálého opakování. Laťku obtížnosti drží velmi vysoko také další úspěšný titul z této soutěže s názvem The Little Eggy That Could, originálně zpracovaná arkáda, v níž se hráč zhostí ovládání vejce, jenž se snaží posbírat všechny sváteční předměty rozmístěné v jednotlivých úrovní a následně opustit level exitem, ale nespadnout přitom ze systému plošin, na nichž se předměty nalézají. První desítku hodnocení caimanovské soutěže pak uzavírá hra Untitled, která má sice s velikonočními reáliemi společné pouze vejce v hlavní roli, jinak se však jedná o vysoce nadprůměrnou plošinovku. Stále se opakující chození a skákání autoři zpestřili různými power-upy, jenž vylepšují vlastnosti vejce v průběhu hraní, což je potřeba hlavně pro překonávání složitých systémů pastí nastražených na každém rohu. Pěkně zpracovaná kreslená grafika skvěle doplňuje příjemný zážitek, který si z Untitled odnese každý, kdo tento počin vyzkouší.

Soutěže se však neúčastnily jen originální hry, do velikonočního hávu bylo oblečeno i několik remaků starších klasik. Staří známí Space Invaders se vrátili v příjemné, ale jednoduché předělávce nazvané prostě Easter Invaders. Střílení mrkví po nepřátelských lodí, obohacené o sbírání všemožných power-upů, představuje v této hře poměrně slušnou zábavu, kterou trochu kazí snad jen málo detailní grafika. O mnoho hůře dopadl další remake jedné nesmrtelné klasiky – Classic Pacman Happy Easter nesahá původnímu Pacmanu ani po kolena. Mezi největší zápory patří nemožnost ukládání, nepřehledná grafika a zběsilý zvukový doprovod.

Přehled všech her ze soutěže Caiman Easter 2006

Přehled výsledků soutěže Caiman Easter 2006

Co jinam nepatří

Dva zajímavé velikonoční kousky nelze zařadit ani do jedné z výše uvedených kategorií, a proto dostávají svůj speciální prostor zde. Prvním z nich je netradiční adventura Easter in RON. Zkratka RON značí svět Reality on the Norm, projekt skupiny freeware autorů, do kterého jsou vytvářeny hry se stejnými charaktery i prostředím, ale rozličnými příběhy. Easter in RON si užijí především ti, jenž se v tomto světě orientují, ostatním většina souvislostí unikne. Rabbit Dream se oproti tomu řadí spíše mezi oddychové záležitosti, jak kvůli nenáročné hratelnosti, tak kvůli příjemně laděnému relaxačnímu prostředí, v němž budete s králíkem chytat dárky padající shůry.

Jak vidno, her s tématikou velikonočních svátků je až překvapivě mnoho. Nalijme si čistého vína, žádná úplná pecka se mezi nimi nenachází. Přesto se dá narazit na titul, který na pár hodin zabaví. Přestože už velikonoční svátky pomalu končí, chtěl bych jménem celé redakce Hrej.cz popřát všem co nejpříjemnější strávení jejich zbytku, bohatou pomlázku a co nejlepší zážitky při hraní výše uvedených dílek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama