Ukrajinská armáda používá pro míření dálkově ovládaného kulometu Steam Deck
i Zdroj: TPO Media / Facebook
Novinka Ukrajinská armáda používá pro míření dálkově ovládaného kulometu Steam Deck

Ukrajinská armáda používá pro míření dálkově ovládaného kulometu Steam Deck

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 5. 2023 15:43

Velmi neobvyklé využití našly ukrajinské ozbrojené síly pro populární přenosnou konzoli Steam Deck. Nejnovější kus hardwaru od Valve totiž slouží přímo v boji proti ruským okupantům. Ukrajinští vojáci s ním ovládají dálkově řízený kulometný systém Sabre Remote Weapon Station.

Reklama

  • Nová generace crowdfundovaného dálkově ovládaného kulometu Sabre využívá Steam Deck
  • Ukrajinští vojáci to ukazují na prvních záběrech ze sociálních sítí

Upozornil na to magazín Vice, potažmo pak Kotaku. Systém Sabre byl vyvinutý přímo na Ukrajině v zásadě z nouze. Kvůli mezerám v rozpočtu po první ruské invazi v roce 2014 armáda uspořádala crowdfunding v rámci kterého byly vybrány prostředky na vývoj dálkově ovládaného vysokokaliberního kulometu, používajícího náboje s ráží 7.62×54 milimetru. Kampaň byla spuštěna v roce 2015 a postupem let se v ní vybralo zhruba 12 tisíc amerických dolarů. Podle Kotaku mělo původně zařízení sloužit především pro boj s drony, postupně se ale ukázalo, že je užitečné ve všech formách obrany pozemních cílů.

Zpravodajský kanál TPO Media nyní sdílel záběry z využití nové generace systému, který je ovládán na dálku kabelem. Ale zatímco dříve byly pro tyto potřeby využity obyčejné joysticky a externí monitory, tentokrát už operující voják může využívat pohodlí analogových páček a obrazovky herní konzole Steam Deck. Zařízení jako takové využívá mnohem modernějšího designu než první prototypy z roku 2015 a dokáže používat širší paletu munice. Má mít efektivní dostřel zhruba půl kilometru a podporuje také uchycení různých dalších senzorů.

Záběry ukazují, že se může celá jednotka včetně ovládajícího operátora schovat do bezpečí zákopu a palebnou věž efektivně ovládat na dálku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama