Take-Two investuje do autorů Top Eleven. Proniká tak do světa mobilního fotbalu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Take-Two investuje do autorů Top Eleven. Proniká tak do světa mobilního fotbalu

Take-Two investuje do autorů Top Eleven. Proniká tak do světa mobilního fotbalu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 6. 2021 14:55

Vydavatelství Take-Two uzavřelo další obchod na poli mobilních platforem. Za 378 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 7,9 miliardy českých korun, pod svá křídla převzalo studio Nordeus. To operuje v Srbsku a stojí především za úspěšným fotbalovým manažerem Top Eleven. Take-Two tak expanduje nejen do prostředí fotbalu, které zatím vydavatel spíše míjel, ale i na evropskou sportovní scénu.

Reklama

  • Take-Two kupuje autory Top Eleven, srbské studio Nordeus
  • Rozšiřuje tak svou mobilní divizi
  • Při dosažení cílů za něj vyplatí 7,9 miliardy českých korun
  • Studio bude dále pracovat na svém nejúspěšnějším projektu

Gigant zatím vyplatil 225 milionů dolarů v penězích i akciích, při dosažení konkrétních milníků pak cena vyroste na výše zmíněných 378 milionů dolarů. Studio Nordeus si také zachová svou strukturu a vedení, v čele zůstane Branko Milutinović.

„Poprvé jsem si Nordeus všiml v roce 2014. Top Eleven se skvěle dařilo. To bylo v době, kdy se začalo Take-Two výrazněji zajímat o mobily. Obvykle nejsme v nových segmentech trhu průkopníky, ale vždy se snažíme být v odvětvích nejlepší. Všímali jsme si třeba toho, jakých úspěchů dosahovala Zynga. Investovali jsme tak do Scopely a o mobilním publishingu se toho dost naučili. V té době jsem sledoval Nordeus, měli jsme zájem o tuhle kategorii managementu, především na mobilech. Pak nás v roce 2020 Horacio Martos, CEO Socialpointu (ten Take-Two koupilo v roce 2017, pozn. redakce) seznámil s Brankem,“ vysvětlil výkonný viceprezident Take-Two Michael Worosz webu Gamesindustry jak k dohodě mezi společnostmi došlo.

Nordeus má do partnerství přinést deset let zkušeností a silnou pozici na trhu mobilního fotbalu, Take-Two si od akvizice slibuje průnik do fotbalu. Společnost má na poli sportovních her svá esa v rukávu, každoročně slaví úspěch s basketbalovým NBA 2K, dlouhodobě drží také sérii WWE 2K a nově úřaduje i na golfových hřištích s PGA Tour 2K. Především basketbal a wrestling jsou ale sporty, které dominují ve Spojených státech a Číně, s fotbalem chce Take-Two lákat hráče z Evropy, Jižní Ameriky, Jihovýchodní Asie a své postavení v Číně ještě upevnit. Zároveň chce podchytit stoupající popularitu fotbalu ve Spojených státech.

Take-Two na oplátku studiu nabídne zázemí, rozpočet a zkušenosti s vývojem. Gamesindustry připomíná, že Top Eleven vykazuje více než 240 milionů registrovaných hráčů, základna fanoušků tedy projektu rozhodně nechybí.

Worosz také dodal, že studio bude dále pokračovat ve své práci na Top Eleven a zatím se nebude nijak zásadně pouštět do jiných sportovních značek. Připustil, že do budoucna spolupráce na WWE nebo NBA není vyloučena, zatím to ale není cílem. Také vypíchl to, že se východní Evropě skrývá spoustu vývojářského talentu, který zatím velké společnosti opomíjejí, a vyjádřil potěšení nad tím, že Take-Two expanduje do Srbska.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama