Stovky zaměstnanců z Ubisoft France stávkovaly. Chtějí vyšší mzdy a spravedlivé zacházení
i Zdroj: Ubisoft
Novinka Stovky zaměstnanců z Ubisoft France stávkovaly. Chtějí vyšší mzdy a spravedlivé zacházení

Stovky zaměstnanců z Ubisoft France stávkovaly. Chtějí vyšší mzdy a spravedlivé zacházení

Dominik Tománek

Dominik Tománek

19. 2. 2024 08:00 2

Minulý i letošní rok to v herním průmyslu nemá nikdo příliš jednoduché. Prakticky každý týden přicházejí zprávy o propouštění. A v Ubisoft France se rozhodli kvůli podmínkám stávkovat.

Reklama

Zaměstnanci společnosti Ubisoft ve Francii nejsou spokojeni se svými platy a tento týden se tím rozhodli něco udělat. Podle francouzského odborového svazu videoherních zaměstnanců, Syndicat des Travailleurs et Travailleuses du Jeu Vidéo (STJV), se téměř 700 zaměstnanců společnosti Ubisoft v Paříži, Montpellier, Annecy, Lyonu a Bordeaux zúčastnilo stávky. Co do počtu se jedná o jednu z největších stávek v historii videoherního průmyslu. Pro srovnání, v roce 2019 odešlo na protest z Riot Games přes 150 zaměstnanců a v roce 2022 přibližně 450 zaměstnanců z Activision Blizzard.

Navzdory snaze odborů najít přijatelný kompromis narazila jednání na překážku. Aby dosáhlo libovolných cílů v oblasti snižování nákladů, nabídlo vedení rozpočet věnovaný na zvyšování platů, který by byl již druhý rok po sobě nižší než inflace, uvedly odbory ve svém prohlášení.

STJV oznámila svůj záměr stávkovat před dvěma týdny s vysvětlením, že jednání o platech uvázla na mrtvém bodě poté, co vedení již druhý rok po sobě nabídlo zvýšení platů, které by bylo nižší než inflace. Odbory také poukázaly na finanční zprávu za první pololetí roku 24, kde generální ředitel Yves Guillemot uvedl, že výsledky „výrazně překonaly očekávání“. V poslední zprávě společnosti, která se zabývá devíti měsíci končícími v prosinci 2023, pak Guillemot hovořil o „pozitivní dynamice“.

Společnost se v posledních letech potýkala s mnoha skandály týkajícími se sexuálního zneužívání a také s obviněními z hrozných podmínek na pracovišti a „toxickém“ vedení, na které upozorňovali někteří zaměstnanci. Ke stávce a podmínkám se Ubisoft zatím veřejně nevyjádřili. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama