Steam svou aktualizací zastavil SteamSpy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Steam svou aktualizací zastavil SteamSpy

Steam svou aktualizací zastavil SteamSpy

Tomáš Tureček

Tomáš Tureček

11. 4. 2018 15:48 15
Reklama

Valve dnes aktualizovalo nastavení soukromí pro uživatele digitální služby Steam. Jeho uživatelé tak získají podstatně větší možnosti v ohledu viditelnosti informací ze svých účtů. V praxi to znamená, že hráči si mohou dle libosti nastavit, kdo si bude moct zobrazit jejich profil, seznam vlastněných her, počet odehraných hodin nebo například seznamy achievmentů.

V brzké době by měla přibýt i možnost zneviditelnění profilu, takže vy sami rozhodnete, jestli vás ostatní uvidí přihlášené nebo ve hře. Tyto možnosti se týkají nejenom uživatelů, které máte v seznamu přátel, ale i ostatních profilů zvenčí. Na svém blogu se Valve vyjádřilo, že tak učinilo na základě feedbacku přímo od své komunity.

Pro hráče, kteří se nadále nechtějí veřejně dělit o údaje ze svého účtu je to jistě dobrá zpráva. Knihovny jejich her byly totiž v základu nastaveny jako veřejné, bez možnosti jakékoliv změny. Z toho velkou mírou těžila služba SteamSpy, na které byly snadno dostupné údaje jako prodejní čísla her, počty hráčů jednotlivých titulů nebo například souhrnné hodnocení her. Pro tuto službu je to tedy nejhorší možný scénář, jaký si Valve mohlo připravit. Možnost skrytí informací je pro SteamSpy prakticky likvidační. Ačkoliv je pravděpodobné, že někteří hráči ponechají své údaje veřejnými, množství dostupných dat prudce klesne, což by v případě dalšího fungování výrazně zkreslilo veškeré statistiky, se kterými služba dosud operovala.

SteamSpy byl vytvořen v roce 2015 Sergejem Galyonkinem. Po třech letech provozu jeho stránka nezmizí ze světla světa, poslouží však pouze jako jakýsi archiv, informace o nových hrách už z velké pravděpodobnosti očekávat nemůžeme. Zda-li vznikne v budoucnu nějaká alternativa, je ve hvězdách. Valve ale svými kroky jakékoliv snahy o vytvoření další takové služby značně ztížil všem, kteří se o to pokusí.

Pro běžné hráče je to jistě ze strany Steamu krok k lepšímu, co do uživatelské přívětivosti služby, ať už stran skrytí svých údajů, či sebe sama před zvídavými zraky ostatních lidí. Jak s těmito možnostmi naložíte vy? Využívali jste SteamSpy? Napište nám do diskuze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama