SSD vs HDD: Video zachycuje, co se stane s Ratchet & Clank: Rift Apart na pevném disku PS4
i Zdroj: Insomniac
Ratchet & Clank: Rift Apart Novinka SSD vs HDD: Video zachycuje, co se stane s Ratchet & Clank: Rift Apart na pevném disku PS4

SSD vs HDD: Video zachycuje, co se stane s Ratchet & Clank: Rift Apart na pevném disku PS4

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

27. 7. 2023 10:00

S uplynutím včerejšího dne, kdy na PC po měsících čekání konečně dorazila skvělá PS5 exkluzivita Ratchet & Clank: Rift Apart, přichází první reakce na kvalitu portu. Obecný konsensus je takový, že se port povedl, ač samozřejmě jako vždy je co zlepšovat a nic není bez chybek. Nicméně jako celek se vydařil. Hru se i díky pomoci vývojářů z Nixxes podařilo před vydáním hry ověřit pro hardware Steam Decku, přičemž někteří zkusili hru rozběhat i na pevném disku PS4.

Reklama

  • Ratchet & Clank: Rift Apart dorazil během včerejšího dne i na PC 
  • Titul byl verifikován i pro Steam Deck, kde podle reakcí běží obstojně
  • Hra byla rovněž vyzkoušena i na pevném disku PS4, kde se však ukázalo, že na staré generaci opravdu nemohla vyjít

Jak už bylo zmíněno, když došlo na zveřejnění hardwarových nároků, PC verze již nevyžaduje SSD, ale pouze jej výrazně doporučuje. To znamená, že pokud máte dost výkonný zbytek sestavy, čistě teoreticky si hru užijete i tak, nicméně totéž už neplatí pro disk PS4, na němž hra zjevně nefunguje.

Za magazín Eurogamer to ze zvědavosti zkusili členové Digital Foundry, kteří při testování portu osadili PC i minimálními parametry a pevným diskem z PS4. Na tomto pevném disku, který odpovídá modelu SATA II s 5400 otáčkami za minutu, posléze zjistili, že hra neběžela často optimálně, a v určitých částech dokonce i kolabovala, když měla rychle měnit lokaci.

Problém můžete sami vidět i v přiloženém videu, kde je vidět jeden ze známých úseků z marketingu PS5. Hra je sice v částech, kde hráč pobíhá, i na PS4 disku jakžtakž funkční, ale když se hráč pokusí přejít do jiné dimenze, vše se rychle hroutí. 

Na několik vteřin se hra nejdříve zasekne, když se portál otevře. Poté, když už se odsekne, za další vlny zamrzání načítá novou lokaci přímo uvnitř portálu. Načež (pokud ještě nespadla) přeskočí do jiné lokace, kde se vše opakuje při načítání dalšího portálu.

Později v článku na popud těchto výsledků Digital Foundry tudíž uvádí, že projekt jako Rift Apart nemohl být mezigenerační. Při odhlédnutí od jiných dílů, jež mělo původní PS4, je důvodem hlavně to, že pevný disk je na takovou změnu lokací již příliš pomalý.

„Rozdíl mezi konzolovým zážitkem a 'velmi nízkým' nastavením [na PC] je z hlediska přenosu dat upřímně obrovský... Budete svědky brutálního výsledku, který vznikne, když se pokusíte spustit Ratchet and Clank: Rift Apart na původním 512GB HDD PS4 – kdy hra ani na velmi nízké nastavení nefunguje a nakonec spadne."

Co se týká rychlejších HDD, ty si naopak osvědčily lépe. John Linneman, který za Digital Foundry sepsal i příspěvek výše, otestoval i HDD SATA se 7 200 otáčkami za minutu, u něhož řekl, že si vedl “překvapivě dobře”. Sice stále poznamenal, že načítací obrazovky byly podstatně delší než u rychlého SSD (tím spíše u portálů). Nicméně řekl, že hra i přesto spadá do hranic hratelnosti, a to i přes občasné záseky obrazu a trhání hry.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama