Shawn Layden o ceně her a jejich velikosti
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Shawn Layden o ceně her a jejich velikosti

Shawn Layden o ceně her a jejich velikosti

Radek Raudenský

Radek Raudenský

24. 6. 2020 09:18 14
Reklama

Minulá generace konzolí přinesla opět několik her, které zkrátka změnily pohled na průmysl jako takový. Máme zde například třetího Zaklínače, který je extrémně populární i léta po vydání, CD Projekt si za to vysloužil obrovský hype na jejich další hru a z celkové popularity této série pak vznikl i seriál. Grand Theft Auto V překonalo milník nejvýdělečnější hry v historii a Red Dead Redemption nebo The Last of Us 2 zase ukázalo, jak moc si můžou vývojáři hrát s detaily.

Obecně se ale přistupuje k čím dál tím větším titulům, které nabídnou několik desítek hodin obsahu, což se také projeví na ceně. K tomu všemu se vyjádřil i bývalý ředitel PlayStationu Shawn Layden. „Je těžké pro každou adventuru cílit na 50 až 60 hodin gameplay, protože je velmi drahé toho docílit. A můžete tím zavřít cestu různým tvůrcům a jejich příběhům. Musíme to přehodnotit. Místo 5 let tvoření 80 hodinové hry, jak by vypadaly 3 roky a 15 hodinová hra? Jaká by byla cena toho? Je to plnohodnotný zážitek? Upřímně, jakožto hráč ze staré generace bych uvítal příchod 12 až 15 hodinových AAA her. Dokončil bych více her, a stejně jako u knih nebo filmů by nám to dalo těsnější a lepší obsah.“

Kromě toho ale Layden promluvil i k ceně, která se logicky musí se zvyšujícími se nároky hráčů zvedat. To vše nafoukne i přicházející generace, která slibuje mnohem detailnější světy. Layden tvrdí, že cena se z dnešních 80-150 milionů dolarů vyšplhá výše, a také se vyšplhá koncová cena.

„Bylo to 60 dolarů (cca 1400 korun) od té doby, co sem v tomto byznysu začal, ale cena her vyrostla desetinásobně. Pokud nemáte pružnost na koncové ceně, ale vaše cena za výrobu je hodně volatilní, celkový model se stane těžším. Myslím si, že během této generace se tyto dvě proměnné setkají.“ Co vy byste řekli na zvýšení ceny za hry? O tomto kroku se taktéž mluví delší dobu, je tedy dost možné, že místo 60 dolarů budeme platit 70.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama