Šéf Activisionu Bobby Kotick v otevřeném dopise kritizuje PlayStation. Po letech spolupráce ho zklamal
i Zdroj: Thomas Hawk / Flickr
Byznys Novinka Šéf Activisionu Bobby Kotick v otevřeném dopise kritizuje PlayStation. Po letech spolupráce ho zklamal

Šéf Activisionu Bobby Kotick v otevřeném dopise kritizuje PlayStation. Po letech spolupráce ho zklamal

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 3. 2023 11:59 2

V souvislosti s plánovanou akvizicí společnosti Activision ze strany Microsoftu se přiostřují argumenty všech stran. Zatímco se konkurenční Sony snaží obchodu zamezit, na stranu Microsoftu se postavili někteří američtí politici a nyní se otevřeně vyjádřil i šéf Activisionu Bobby Kotick. Ve veřejně dostupném dopise se dokonce přímo opřel do PlayStationu jako dlouholetého partnera.

Reklama

  • Bobby Kotick se v otevřeném dopise opřel do Sony a PlayStationu
  • Snaží se tak prosadit akvizici Microsoftem
  • Zmínil, že ho PlayStation jako dlouholetý partner zklamal
  • Vztahy s ním ale nepřetrhá

Zprávu rozeslal všem zaměstnancům a následně i vyvěsil na internetu. Zkraje se vymezuje proti některým dříve vyřčeným argumentům proti akvizici. Popírá třeba námitku, že by Microsoft mohl účelově vydávat technicky slabší verze her na PlayStationu. Podle Koticka by za takové rozhodnutí firmě rychle vystavili stopku sami hráči a nic takového určitě nehrozí. Vedle toho vypíchl, že “sama Sony přiznala, že ji ve skutečnosti smlouvy ohledně Call of Duty nezajímaj픓chce jen zabránit spojení firem”.

Britský antimonopolní úřad už si nemyslí, že by mohla mít akvizice Activisionu Microsoftem zásadní vliv na trh
i Zdroj: Dominika Gregušová / Pexels

Britský antimonopolní úřad už si nemyslí, že by mohla mít akvizice Activisionu Microsoftem zásadní vliv na trh

Britský antimonopolní úřad Competition and Markets Authority zveřejnil prohlášení podle kterého se staví pozitivně k…

24. 3. 2023 16:26

V ostrém dopise pak vyjádřil otevřené zklamání z toho, jak se Sony k situaci staví. “Je to samozřejmě zklamání ze strany partnera, se kterým spolupracujeme téměř třicet let, ale nedovolíme, aby chování společnosti Sony ovlivnilo naše dlouhodobé vztahy,” naznačil. Vazby tedy nechce úplně zpřetrhat. Ostatně si firmy bývaly velmi blízké například v dobách exkluzivních smluv o dodatečném obsahu pro Destiny nebo právě sérii Call of Duty.

Na druhou stranu však Kotick evidentně o spojení s Microsoftem stojí. V dopise chválí některé regulátory z celého světa, kteří “začínají lépe chápat náš průmysl”.

“Budeme pokračovat v jednáních s evropskými a britskými regulačními orgány až do rozhodnutí, které očekáváme v nadcházejících měsících. Možná jste dnes také zaznamenali, že japonská Komise pro hospodářskou soutěž shledala, že transakce nepoškodí konkurenční boj, a bezpodmínečně schválila naši akvizici. Až budeme mít k dispozici další informace, budeme vás opět informovat,” dodává závěrem. Japonsko se tak připojilo k Chile, Brazílii, Srbsku a Saúdské Arábii v pozici zemí, které obchod oficiálně odsouhlasily. Zprávy hovoří o kladném postoji i ve Velké Británii a v rámci Evropské unie. Největší překážkou zůstává Federal Trade Commission ve Spojených státech.

Kdy by mohlo padnout finální rozhodnutí zatím není známo. Například zmíněná Evropská komise má oficiálně rozhodnout do 25. dubna.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama