Příští rok zažijeme konec obchodu pro Xbox 360. Prodej zpětně kompatibilních her bude ale pokračovat
i Zdroj: Xbox / Microsoft
Novinka Příští rok zažijeme konec obchodu pro Xbox 360. Prodej zpětně kompatibilních her bude ale pokračovat

Příští rok zažijeme konec obchodu pro Xbox 360. Prodej zpětně kompatibilních her bude ale pokračovat

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

18. 8. 2023 08:30

Podobně jako se stalo během letošního roku u Nintendo 3DS a Wii U, tak se stane i Xboxu 360. Microsoft nově ohlásil, že se 29. července dalšího roku chystá trvale ukončit provoz Xbox 360 Store a Xbox 360 Marketplace. Změna se má projevit pouze na úrovni Xbox 360. V rámci odstranění obchodu tedy nemá být tedy narušena dostupnost nákupu her skrze zpětnou kompatibilitu na Xbox One a Xbox Series.

Reklama

  • Microsoft oznámil plán na vypnutí nativního obchodu pro konzoli Xbox 360
  • K odstavení dojde 29. července 2024 bez vlivu na již zakoupené hry nebo nákup her se zpětnou kompatibilitou
  • Zakoupené tituly půjde dál hrát i stáhnout, ale nepůjde koupit nové hry 

Co vypnutí obchodu znamená?

Majitelé konzole Xbox 360 již nebudou moci po změně v červenci příštího roku nakupovat nové hry a DLC skrze Xbox 360 Store a ani avatary a jiný obsah z tržiště Xbox 360 Marketplace.Odstavení obchodu nebude mít vliv na síťové služby pro konzole Xbox 360, takže majitelé konzole budou moci hrát online multiplayer a přenést hry na jiný Xbox 360 či na Xbox One a Xbox Series. 

Když jsme toto uvedli, je také zřejmé, že pokud již vlastníte několik digitálních verzí her pro Xbox 360, budete je moci hrát i stahovat dále. Jediné, co se od července dalšího roku změní, bude to, že vaši existující knihovnu už dál nepůjde rozšiřovat o nové digitální koupě, kdy Microsoft odstraní i aplikaci Filmy a televize. 

„Televizní a filmový obsah nepůjde na Xboxu 360 po termínu 29. červenci 2024 sledovat," vysvětluje Dave McCarthy, viceprezident Xboxu pro služby hráčům. 

Pro sledování televizních pořadů a filmů zakoupených skrze Xboxu 360 budete po tomto datu muset používat novější zařízení. Možností je naštěstí více, jak uvádí oficiální příspěvek. McCarthy zmiňuje buď PC s operačním systémem Windows 10 a dále nebo konzole Xbox One a Xbox Series.

Zpětná kompatibilita a nákup her

Obchod Xbox 360 bude po svém vypnutí také z velké zčásti dostupný nepřímo díky politice Microsoftu nabízet hry ve zpětné kompatibilitě. Jak už jsme uvedli, staré hry, které na konzoli kdysi vyšly a které budou při vypnutí obchodu zpětně kompatibilní, půjde zakoupit skrze novější konzole a poté je i hrát.

„Na konzolích Xbox One, Xbox Series X|S a [oficiálních stránkách] Xbox.com si budete moci i nadále zakoupit stovky skvělých zpětně kompatibilních her pro Xbox 360 a původní Xbox, včetně jejich DLC," říká McCarthy. 

Co se týká striktně digitálních her, které takto kompatibilní nejsou, a mohou tedy po červenci nenávratně zmizet, těch je podle odhadu VGC asi 220. Magazín po své analýze upozornil, že tyto hry pochází zejména ze sekce Xbox Live Arcade, jelikož k nim většinou neexistuje fyzická alternativa.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama