O více než dekádu později, ale přece. Final Fantasy 14 vyjde i na Xbox
i Zdroj: Square Enix
Final Fantasy XIV Online Novinka O více než dekádu později, ale přece. Final Fantasy 14 vyjde i na Xbox

O více než dekádu později, ale přece. Final Fantasy 14 vyjde i na Xbox

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

29. 7. 2023 10:40

Dlouho očekávaná událost, ve kterou mnozí kvůli ochladnutí vztahu už ani nedoufali, se stala skutečností: Na festivalu k Final Fantasy 14 společnost Square Enix oznámila, že slavné MMO vyjde i na Xbox. Na akci to oznámil přímo producent a režisér hry Naoki Jošida, který přivítal i Phila Spencera. Ten s ním potom už s úsměvem oznámil, že k vydání dojde na jaře 2024.

Reklama

  • Ředitel Xboxu s producentem Final Fantasy 14 oznámil, že slavné MMO vyjde na jaře i na konzole Xbox Series
  • Na PlayStationu hra původně zamířila už v roce 2013, tedy o nějakých 10 let dříve

Z oznámení vyplývá, že hra vyjde jen na Xboxu stávající generace, kde verze pro Xbox One není oznámena ani plánována. Spencer z pohledu ředitele Xboxu také říká, že dohoda má pro jeho firmu hlubší smysl. Vzhledem k tomu, že Xbox měl dlouhodobě ke Square Enix totiž podstatě dále než jeho konkurent PlayStation (viz teď nevydané Xbox verze her FF7 Remake, FF16 a Octopath Traveler 2), je zřejmé, že se snaží vše dohnat – ačkoli až nyní.

Jeho slova se tak váží na to, že se obě firmy nyní snaží najít společnou řeč u jednacímu stolu. Pokud se jim to podaří, není tedy vyloučené, že se na Xboxu do budoucna začnou objevovat i jiné starší hry – a kdo ví, možná i některé budoucí tituly, které by tam jinak nepřišly.

„Ve společnosti Xbox sdílíme [se Square Enix] velmi podobný přístup, pokud jde o naše hráče,“ reagoval na předešlé vyjádření Jošidy Phil Spencer. „Jsme opravdu podníceni tím, jak jste z Final Fantasy 14 vytvořili celosvětový úspěch, a chceme spojit naši komunitu Xboxu a vaše hráče způsobem, který bude bezpečný, jistý a poutavý – a především zábavný. V neposlední řadě to ale taktéž považujeme za zásadní moment v našem vztahu se [Square Enix] a týmem Final Fantasy, jelikož se snažíme o užší spolupráci v budoucnu."

Jak už dříve padlo, hru půjde hrát na Xbox Series někdy příští léto, ačkoli přesné datum neznáme. Znamená to však, že nově představené rozšíření Dawntrail již rovnou hrát půjde, neboť to vyjde až v létě 2024 jako další velká expanze.

Stejně jako na ostatních platformách bude i na Xboxu hra při svém vydání taktéž hratelná pouze digitálně – a to nejdříve v otevřené betě. Na Series X bude stejně jako na PS5 rovněž o něco hezčí, kdy bude nabízet i podporu 4K a i se Series S i rychlejší načítání.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama