Novinka Nerozbalené Super Mario Bros. pro NES se stalo držitelem rekordu nejdražší aukční koupě

Nerozbalené Super Mario Bros. pro NES se stalo držitelem rekordu nejdražší aukční koupě

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

4. 4. 2021 09:35

Historická chvíle potkala další kultovní klasiku systému NES. Nerozbalené Super Mario Bros. se v americkém Dallasu vydražilo za částku 660 000 dolarů (v přepočtu asi 14,5 milionu českých korun). Touto sumou tak došlo k násobnému překonání dosavadního držitele rekordu nejdražšího vydraženého titulu, kterým byl Super Mario Bros. 3. Ten v minulém roce vyšel anonymního kupce na 156 tisíc dolarů (v přepočtu necelých 3,5 milionu českých korun).

Reklama

  • Vydražená kopie Super Mario Bros. je nejstarší svého druhu
  • S kupní cenou přibližně 14,5 milionu korun jde o nového držitele rekordu nejdražší vydražené hry

Nejstarší dosud prodaná kopie Super Mario Bros. je unikátní zejména kvůli faktu, že se jedná o jednoho z mála zástupců čtvrté edice. Ta byla svého času totiž vydávána pouze po časově omezenou dobu, konkrétně méně než roční rozpětí let 1986 a 1987. Poté ji definitivně nahradila novější varianta.

„Tento konkrétní kus byl vyprodukován koncem roku 1986 a jednalo se o jednu z nejranějších kopií, která byla ještě zapečetěna stahovací fólií namísto pečetící nálepky,“ uvedla ředitelka aukčního portálu Heritage Auctions Valarie McLeckie.

Prodejce, který si přál zůstat v utajení, sdělil, že hra byla v roce 1986 zamýšlena jako vánoční dárek, který však posléze zůstal ukryt v jednom ze stolních šuplíků po 35 let. K samotnému (znovu)objevení pokladu pak došlo na počátku letošního roku. Podobné štěstí potkalo také majitele odlišné kopie Super Mario Bros., jež se pro změnu v minulém roce prodala za částku 114 tisíc dolarů (v přepočtu více než 2,5 milionu českých korun), a stala se tak krátkodobě držitelem stejného rekordu.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama