The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II Článek LOTR: The Battle for Middle-Earth II

LOTR: The Battle for Middle-Earth II

Derek dela Fuente

Derek dela Fuente

22. 2. 2006 23:45
Reklama

Pokračování úspěšné realtimovky musí samozřejmě nabídnout něco patřičně atraktivního, jedna velká značka nestačí, takže co takhle dvě. Nová dohoda se The Saul Zaentz Company d/b/a Tolkien Enterprises, tedy společností držící tolkienovskou licenci, umožňuje EA tvořit nejen dle Jacksonovy trilogie od New Line Cinema, ale také dle původních knih, což dává vývojářům pro Battle for Middle-Earth II samozřejmě daleko pestřejší možnosti. To značí nová prostředí, postavy, hrdiny a bitvy, které jste ve filmech neviděli. Krom toho též vychytanější umělá inteligence a v neposlední řadě možnost postavit si svůj hrad, svou pevnost dle vlastních představ. A to nezní vůbec špatně, že, proto díky producentům hry za to, že poskytli další informace.

Co jste se při tvorbě prvního dílu naučili a co hodláte zlepšit a změnit?

V původní Battle for Middle-Earth jste byli omezeni co do prostoru, kde bylo možné stavět, protože jsme chtěli zjednodušit proces budování základny. A teď jsme chtěli do hry vrátit kreativitu a strategii, která se pojí se svobodou stavět kdekoliv a jakkoliv, a přitom převzít lekci z tvorby jedničky, tedy mít hru opět přístupnou pro všechny.

Jaká je zápletka druhého dílu?

V této hře vám zpřístupníme svět Středozemě trochu jinak. Můžete si vybrat kampaň za stranu Dobra nebo Zla. V tom prvním případě ovládáte armády elfů a trpaslíků, které válčí se silami Stínu na severu Středozemě. Tato Válka na Severu se lehce dotýká událostí filmové trilogie, některé bitvy se odehrávají před nebo po ní. A naopak pokud budete hrát za ty Zlé, budete ovládat Sauronovy armády skřetů, trollů, korzárů a nazgůlů, plus hordy goblinů, obřích pavouků, draků a obrů. A pochopitelně nebudete Sever bránit, vaším úkolem jej bude dobít a pořídit tak Sauronovi nové území na severu až po Šedé přístavy.

Jaký máte technologické zázemí pro tento díl, čím se budeme kochat?

SAGE, což je náš prvotřídní RTS engine, samozřejmě od posledně masivně vylepšený, hlavně využitím shader based pipeline, díky čemuž jsme mohli rapidně zvýšit grafický potenciál na úroveň, jaké jsme v BFME1 nemohli dosáhnout. Mezi některé z takovýchto novinek patří nový renderer terénu, normal mapping, specularity, perspektivní stíny, mlžení vzdálenějšího prostoru, předělaný a optimalizovaný particle systém, palette post-effects a řada dalších věcí, se kterými si naši grafici umí parádně vyhrát.

Úžasně vypadá také naše nova voda – vidíte v ní odrazy oblak, okolního terénu či plujících lodí, slunce se v ní třpytí. U pobřeží na mělčině vidíte až na dno, což je úžasná podívaný, nádherný efekt. Lodě brázdí vody oceánů, dělají vlny, které se rozbíjí o útesy…prostě jako v reálu. Možnosti našeho nového enginu dostali i nás, představí vám Středozem v podobě, jako jste ji ještě neviděli.

Pracovat s takovouto značkou je určitě radost i starost, co je tou největší výzvou?

Určitě to bude dodat hře řádnou strategickou hloubku a přitom zachovat přístupnost pro všechny hráče, nejen hardcore fandy RTS. To značí vytvořit ovládací rozhraní, které vás nebude prudit, naopak vám intuitivně napoví co a jak dělat. Přidat možnost stavění zdí, variabilních úprav pevností a taktickou stránku, která kombinuje jednoduchost a hloubku.

A co umělá inteligence, čím nás ohromí ta?

Umělou inteligenci jsme přepsali od základu. A myslím, že hráči budou nadšeni všemi těmi vylepšeními od daleko sofistikovanějších strategií s budovami a používáním jednotek a kouzel, tvořením skupin základních jednotek s hrdiny, které je pozdvihnou jejich zvláštními schopnostmi atd. Na jaké postavy se můžeme těšit? Na spoustu nových z filmů i knih jako Arwen, Galadriel, Elrond, trpasličí král Dain, elfí pán Glorfindel či na straně Želeného pásu Sharku the Warg Rider atd.

Podívejme se nyní na ten nový systém správy budov.

Přidali jsme možnost stavět kdekoliv na mapě, tedy už ne jen na předem určených místech jako v první hře. A nejenže můžete stavět všude možně, ale také všechno možné, v čele s designováním vaší pevnosti. Tak třeba Lidé západu tu svoji vybaví trebuchety, šípovými věžemi či vařící olejem. U goblinů budou z hradeb házet kameny obři a hodí se i doupata pavouků. A hlavě budete moct své budovy a celou základnu obehnat zdmi a vytvořit si tak své unikátní opevnění. Opět i zde jde o velmi jednoduše použitelný ale velmi užitečný nástroj, budete nadšeni, co všechno lze udělat.

Jednou z mála kritik původní LOTR strategie byl nízký počet jednotek. Změnilo se to, zvětšily se i mapy?

Ano, ano, najednou bude moct být na obrazovce více jednotek a budou se moct promenádovat na větší ploše, bitvy tak budou daleko epičtější.

Jaké herní módy budou k dispozici a co váš hrdina?

Máme dva klasické, jednak kampaně – Dobro a Zlo – plus úplně nový volný mód Válka o prsten. Kampaně jsou tradičně složeny z příběhových misí. Ve Válce o prsten máte volnost ve vedené války o Středozem. Vyberete si stranu (opět Dobro či Zlo), plus její členy (Železný pás či Elfové) a startovní bod na krásné 3D, živoucí mapě Středozemě. Pak budete budovat armády, přesouvat je, bojovat o jednotlivé kraje, bránit ty dobité atd. Hrdinu si zprvu vyberete dle rasy a povolání, pak upravíte jeho vzhled, zbraně, kouzla či schopnosti. S ním pak samozřejmě půjdete do války a budete si ho moct vzít i do multiplayerových her.

Co je na RTS tak přitažlivé a posouvá se nějak tento žánr, co by v něm nemělo chybět?

RTS mají určitý universální půvab, lidé se prostě rádi vžijí do role velitele, který komanduje armády, rozhoduje osud bitev, který se před ním rozvíjí v detailním 3D světě. Já sám hraji strategie od jejich počátků, od stolních po počítačové kolové a z nich byl plynulý přechod do realtimovek.

Doufám, že budoucnost RTS mi přinese více kontroly a méně micromanagementu. To není kontradikce, pokud máte intuitivní ovládání a vaše jednotky jsou inteligentní, takže plní vaše rozkazy ohledně útoku na určitý cíl, krytí se apod. Dále chci živoucí svět s deformovatelným terénem, strukturální geometrií, nádhernou vodou, ohněm a atmosférickými efekty, realistickou fyzikou, kouzly a pyrotechnikou. Chtěl bych hlubší spojení s vojáky, kterým velím. Chtěl bych je mít možnost co nejvíce modifikovat. No a k tomu všemu se s Battle for Middle-Earth II tak nějak blížíme a stejně tak žánr posouvají i jiné hry.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama