Live sázky na e-sporty se stávají populárními a toto jsou hlavní turnaje na které můžete sázet
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Live sázky na e-sporty se stávají populárními a toto jsou hlavní turnaje na které můžete sázet

Live sázky na e-sporty se stávají populárními a toto jsou hlavní turnaje na které můžete sázet

Redakce

Redakce

1. 9. 2022 16:00

Elektronické sporty jsou odvětvím, které se až do roku 2009 rozvíjelo poměrně pomalu. Průlom přišel s vydáním světoznámé hry League of Legends. Od té doby se začaly pořádat první velké turnaje s profesionálními týmy. V tomto článku se pokusíme rozptýlit veškeré pochybnosti o tom, zda je eSport sport. Zjistíme také, které počítačové hry jsou mezinárodně nejoblíbenější.

Reklama

Je e-sport sport?

Tato otázka je často kladena především staršími lidmi, kteří ještě plně nepochopili moderní technologie a trendy. Věnujme se však samotné definici sportu, která nám dá odpověď na otázku, zda je e sport sportem. Podle nejčastějších poznámek pod čarou je sport psychofyzická aktivita, která zahrnuje prvky soutěžení, zahrnuje fyzické dovednosti a trénink a má prvky zábavy. Kromě toho teoretici ve svých definicích často zdůrazňují, že sport musí být regulován vhodnými pravidly, mít publikum a stabilní zázemí a instituce.

Nedílnou součástí sportu je také obrovská kulturní nadstavba, ať už v podobě prodeje různého zboží, produkce filmů, seriálů či spojení s reklamami. Se sportem je také často spojena možnost vsadit si na výsledek. V dnešní době už je naprosto běžné, že sázkové platformy běžně nabízejí možnost uzavírat live sázky jak na výsledky jednotlivých zápasů, tak sázky na celkové vítěze různých turnajů ještě před jejich zahájením (tzv. dlouhodobé příležitosti). Vždy přitom záleží na konkrétním probíhajícím eventu, na jaké e-sporty si lze v danou chvíli vsadit. Obecně ale platí, že počet možností sázek na toto odvětví roste, stejně jako jejich obliba.

Sázení a turnaje v e-sportech v různých kategoriích

Elektronické sporty se stejně jako tradiční sporty dělí na několik odvětví. První z nich jsou populární "střílečky" neboli FPS (first person shooting). Patří mezi ně:

Counter Strike: Global Offensive - multiplayerová střílečka od společnosti Valve. Hry se účastní dva týmy po pěti hráčích. Jeden tým se brání na straně protiteroristů, zatímco druhý tým má jako teroristé za úkol nastražit bombu (balíček) a zabránit soupeřům v jejím zneškodnění. Po 15 kolech dojde ke změně stran. Ve hře CS:GO je k dispozici celá řada  zbraní, které se kupují za virtuální peníze získané během hraní. Každou mapu vyhrává tým, který jako první získá 16 kol.

Nejdůležitější sérií turnajů v této hře je CS:GO Major Championships. Tato obdoba tenisových grandslamů je vždy akce, kde je celkový balík prize money alespoň jeden milion amerických dolarů. Zpravidla jde o tzv. off-line akce, hraje se tedy nikoliv přes internet, ale je to vlastně něco jako LAN party. Poslední takovou akcí byl PGL Major, který proběhl v belgických Antverpách v květnu tohoto roku a příštím podobným turnajem bude Intel Extreme Masters XVII – Rio Major, který se uskuteční v brazilském Riu mezi 31. říjnem a 13. listopadem 2022. 

Live sázky na e-sporty se stávají populárními a toto jsou hlavní turnaje na které můžete sázet
i Zdroj: Hrej.cz

Valorant - hra vyvinutá společností Riot Games, která je mimo jiné zodpovědná za nejpopulárnější hru na světě - League of Legends. Premiéra proběhla v červnu 2020. Hra je z velké části přirovnávána ke hrám Counter Strike a Overwatch. Každý tým se skládá z pěti hráčů, kteří mají stejně jako v CS:GO přidělené určité úkoly. Ve Valorantu rozlišujeme několik postav, které mají specifické dovednosti. Ty lze použít přímo během hry.

Ve hře Valorant se točí výrazně nižší prize money než ve zmiňovaném CS:GO, řádově bývají v poolu nižší tisíce dolarů, některé z nich jsou pak součástí série Valorant Champions Tour, která je považovaná za jakési mistrovství světa. Sázkové platformy nabízejí jak live sázky na jednotlivé zápasy, tak sázky na vítěze turnajů a mistry celé série.

Mezi další oblíbené hry v této kategorii patří: Overwatch a Call of Duty.

Kategorie MOBA (multiplayer online battle arena)

Další důležitou kategorií ve světě elektronických sportů je MOBA (multiplayer online battle arena). První hrou v této kategorii byla League of Legends. Hra byla vyvinuta společností Riot Games a premiéru měla 27. října 2009. V LoL je k dispozici několik režimů. Nejoblíbenější z nich je hodnocená hra. Jakmile hráči dosáhnou 30. úrovně, mohou začít získávat vyšší a vyšší hodnosti. Mapa League of Legends neboli Summoner's Rift se skládá ze tří linií a takzvané džungle. Před začátkem střetnutí se všichni hráči zúčastní draftu, ve kterém si každý účastník vybere svého hrdinu se speciálními schopnostmi. Vyhrává tým, který jako první zničí soupeřovu základnu (Nexus).

Kromě soutěžení v dlouhodobé online lize soupeří hráči také v mnoha turnajích z nichž nejdůležitější je každoroční League of Legends World Championship, tedy mistrovství světa, přičemž první takový turnaj proběhl v roce 2011 ve švédském Jönköpingu a tehdy zvítězil veleznámý tým Fnatic. Turnaj průběžně narůstal a není výjimkou, že zápasy probíhaly v několika městech současně. Trofejí pro vítěze je pohár zvaný Summoner's Cup. Nadcházející League of Legends World Championship proběhne mezi 29. zářím a 5. listopadem, finálový turnaj se odehraje hned v několika mexických a amerických městech. Sázky na celkového vítěze bude možné uzavírat hned, jak bude jasné, které týmy postoupí z regionálních kvalifikačních kol.

Live sázky na e-sporty se stávají populárními a toto jsou hlavní turnaje na které můžete sázet
i Zdroj: Hrej.cz

Druhou nejpopulárnější MOBA hrou je Dota 2. Hra od studia Valve spatřila světlo světa v oficiální verzi 9. července 2013. Zápasy se hrají v režimu pro více hráčů. Stejně jako v League of Legends se tým skládá z pěti hráčů. Cílem hry je zničit hlavní pevnost na soupeřově základně.

Hlavní událostí je tzv. The International, která probíhá jednou ročně a v loňském roce se jí zúčastnilo 12 profesionálních týmů. Ty si rozdělily více než 40 milionů amerických dolarů.

Herních odvětví je samozřejmě mnohem více, velmi oblíbené jsou například sportovní hry, v Česku je to samozřejmě fotbal a také hokej, na letošním mistrovství světa národních týmů se české dvojici povedlo obsadit krásné dělené třetí místo. Velké popularitě se těší také karetní hra Hearthstone, již se oddávají miliony hráčů z celého světa a ti nejlepší z nich si mohou dovolit žít čistě z prize money.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama