Karel Janeček povede svou prezidentskou kampaň i v metaverzu, spojil se s platformou Somnium Space
i Zdroj: Twitter / Somnium Space
Novinka Karel Janeček povede svou prezidentskou kampaň i v metaverzu, spojil se s platformou Somnium Space

Karel Janeček povede svou prezidentskou kampaň i v metaverzu, spojil se s platformou Somnium Space

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 7. 2022 11:55

Český kandidát na prezidenta Karel Janeček se stane zřejmě prvním českým politikem, který svou politickou kampaň povede i v prostředí metaverza. Platforma Somnium Space na Twitteru oznámila, že s matematikem a miliardářem uzavřela partnerství, v rámci kterého budou poskytovat pro jeho kampaň technické zázemí.

Reklama

  • Kandidát na českého prezidenta Karel Janeček vstupuje do metaverza
  • Spojil se s platformou Somnium Space
  • Minimálně na evropské úrovni jde do velké míry o unikát

Kromě tohoto úvodního Tweetu ale bohužel k spolupráci nemáme žádné konkrétní informace. Karel Janeček, kandidující v prezidentských volbách 2023, spustil svou volební kampaň pod heslem Tohle je Karel. Kromě kontaktu s potenciálními voliči ve skutečném světě, například na vrcholcích jednotlivých krajů republiky, zřejmě chce zaujmout i mladší voliče a fanoušky moderních technologií. V metaverzu se dle prvních záběrů objeví jeho virtuální kopie. Další podrobnosti k projektu by měly přijít v budoucnu.

Společnost Somnium Space patří k lokálním lídrům metaverzových projektů. Funguje jako svébytný VR svět se systémem vlastnictví postaveném na blockchainu Ethereum.

I když může jít do určité míry o světový unikát, nejde o vyloženě první politickou kampaň využívající metaverza. V loňském roce například skrze platformu ZEPETO propagoval své cíle kandidát na starostu města New York Andrew Yang. V metaverzu se objevila také Thearse McCalmon z 46. okrsku senátních voleb ve státě New York. Svou roli dále sehrálo při březnových prezidentských volbách v Jižní Koreji.

Hry jako takové pak slouží jako okrajová platforma pro politické kampaně už mnoho let. Vzpomenout můžeme na kampaň amerických prezidentů Baracka Obamy v Burnout Paradise a Joea Bidena ve Fortnite, nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Minecraftu. Zajímavostí je, že v těchto třech případech kandidáti ve volbách zvítězili.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama