Jak vážný problém je PlayStation 5 na výšku? Profesionální technik uklidňuje paniku
i Zdroj: Sony
Novinka Jak vážný problém je PlayStation 5 na výšku? Profesionální technik uklidňuje paniku

Jak vážný problém je PlayStation 5 na výšku? Profesionální technik uklidňuje paniku

Jakub Fišer

Jakub Fišer

10. 1. 2023 17:35 2

Minulý týden se objevila kontroverze kolem možné poruchy chladicího systému v konzoli PlayStation 5. Od té doby se mezi hráči strhla panika a rozdělili se na dva tábory – jedni na výšku, druzí naležato. Je ale skutečně důvod k panice?

Reklama

  • PlayStation 5 může ohrožovat problém s vylitým tekutým kovem
  • Sony se k situaci stále nevyjádřilo, vzhledem k počtu reklamací asi nemá důvod
  • Umístit konzoli na výšku by tak mělo být stejně bezpečné jako naležato

V pátek 6. ledna jsme informovali o problému, který může potkat některé kusy herní konzole PlayStationu 5. Z chladicího mechanismu vyteče tekutý kov, který zkratuje základní desku a konzole tím pádem přestane fungovat.

O problému informoval jako první britský technik s přezdívkou TheCod3r a jeho francouzský kolega Ben Montana. Oba shodně potvrzují, že k tomuto problému skutečně dojít může. Na druhou stranu, kov je v nitru konzole chráněn speciální „ohrádkou“, takže by vytéct neměl. Jak ale upozorňují zmínění experti, gravitaci poručit nelze.

Zaslouží si však zmínit, jak moc velký problém to pro uživatele představuje. V tomto případě je totiž důležitý stav konzole, u které se tento problém objevil. Ani v jednom ze zveřejněných případů (zatím jsou jich jednotky, maximálně desítky) totiž kompletně nevíme, jak se majitel ke konzoli choval. A zdali tak problém vznikl „běžným opotřebením“, nebo byla konzole vystavena extrémním podmínkám.

Jaká je tedy aktuální konkluze? Pokud se ke konzoli chováte příkladně, je velmi malá pravděpodobnost, že by se u vás tato chyba objevila. Znamenalo by to totiž, že jde skutečně o konstrukční vadu větší či menší šarže konzolí a Sony by muselo problém začít urychleně řešit.

Pakliže budete mezi těmi, kterým se konzole přehřívá a vlivem toho přestane fungovat, doporučujeme reklamovat u prodejce, popřípadě rovnou u výrobce. Ve facebookové skupině PlayStation 5 CZ/SK se pár takovým jedinců objevilo a podle jejich tvrzení se na problém s tekutým kovem vztahuje standardní dvouletá záruka.

Jak vážný problém je PlayStation 5 na výšku? Profesionální technik uklidňuje paniku
i Zdroj: Johny Colkop, Facebook

Co ale dělat v případě, že vám záruka již vypršela (přece jenom, konzole je v prodeji již třetím rokem)? Nikdo vám nezaručí, že se u vás problém neobjeví ani po záruce. Z logické podstaty věci hrozí vylití tekutého kovu spíše při umístění na výšku (kvůli zmíněné gravitaci) než při umístění naležato. Zatím je ale nahlášených případů tak málo, že není důvod k hromadnému pokládání konzolí…

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama