Herní Harry Potter měl patřit Nintendu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Herní Harry Potter měl patřit Nintendu

Herní Harry Potter měl patřit Nintendu

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

9. 2. 2015 12:39 6
Reklama

Harry Potter je dnes multimiliardová franšíza, pro kterou by přes plot skočili všichni kravaťáci světa. V roce 1998 se ale jednalo "jen" o rok starou slušnou dětskou knížku, která představovala něco zcela jiného, než na co byli caparti a jejich rodiče zvyklí. JK Rowlingová se však chopila otěží více než slušně a mínila už od začátku rozjet celou značku ve velkém - hry nevyjímaje. O práva na ně soutěžily čtyři společnosti: Disney, Universal, Warner Bros. (který je nakonec získal) a... Nintendo!

Vyplývá to z dokumentů, které byly odhaleny známou stránkou Unseen64, která se zabývá nedokončenými herními projekty. Za vším mělo stát americké studio Nintenda, které mělo pouhý týden na vytvoření základního námětu na hru, jenž by se následně přetvořila v plnohodnotnou sérii spolu s postupně vycházejícími knihami. Plán byl takový, že první tituly vyjdou na Nintendu 64 a Game Boy Advance a následně se vše přesune na tehdy ještě neoznámenou konzoli GameCube. Za týden zuřivého kreslení do skicáků a navrhování hausnumerových prodejních plánů se povedlo vytvořit několik základních technických dem, které ovšem Rowlingovou a její melody boys příliš nezaujaly. Respektive - zaujaly je méně, než konkurence z Warner Bros., podporovaná vývojáři z Electronic Arts.

Herní Harry Potter měl patřit Nintendu
i Zdroj: Hrej.cz

Takto si grafici Nintenda představovali svět Bradavic - velmi působivé!

Je zajímavé, že všechny hry, které tehdy Nintendo mělo ve vývoji - Ridge Racer 64, Bionic Comando a Crystalis - byly na onen týden pozastaveny, aby se všichni mohli soustředit výhradně na malého čaroděje. Důvody, proč se nakonec Nintendo nechopilo jedné z největších světových kulturních značek, byly dvojí.

První důvod je jednoduchý - hry s Harrym Potterem by v případě souhlasu vycházely pouze na platformy od Nintenda a to by významně snižovalo příjmy z takových produktů. Druhý je lehce bizarní. Grafici z Nintenda se původně nechali inspirovat původními přebaly britské verze Harryho Pottera a vytvořili krásné obrázky, které by byla radost rozpohybovat a ve výsledku pravděpodobně i hrát. Ale v průběhu onoho osudového týdne zakročili šéfové Nintenda, kterým vše přišlo málo japonské a požadovali větší příklon ke stylu manga. Pro úplnost dodáváme, že tím rozhodně není myšleno ono ovoce. Jak by asi vypadal herní svět, kdyby Harryho Pottera svíralo v rukou Nintendo? To už se nikdy nedozvíme, ale je fajn si zaspekulovat. Třeba v našich komentářích!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama