GameStop drtí burzu, důvodem je reddit
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka GameStop drtí burzu, důvodem je reddit

GameStop drtí burzu, důvodem je reddit

Radek Raudenský

Radek Raudenský

26. 1. 2021 09:54
Reklama

O růstu společnosti GameStop jsme vás v minulých týdnech už jednou informovali. V uběhlých dnech ale o situaci na akciovém trhu začala informovat i mainstreamová média – celá situace totiž včera nabrala na obrátkách a cena jedné akcie se pohybovala i na hodnotě 150 dolarů.

GameStop se dostal do médií už v pátek, kdy cena za akcii vzrostla až na 65 dolarů. V pondělí se po otevření burzy cena opět zvedla, vystřelila o více jak 100 % až na 159 dolarů, přičemž se zavřením burzy se GameStop obchodoval za 76 dolarů za akcii. Dle uživatelů subredditu wallstreetbets ale zdaleka není konec, pokud se vše podaří podle plánu.

GameStop drtí burzu, důvodem je reddit
i Zdroj: Hrej.cz

Pro pochopení plánu je ale potřeba si vysvětlit, co se vlastně stalo. Na akciovém trhu fungují tzv. short stocks. Ty pracují na bází půjčování akcií – pokud třeba vy vlastníte akcii GameStopu, můžete jí nabídnout obchodníkovi k zapůjčení. Ten vám jí musí vrátit, k tomu všemu vám platí určité úroky. Tento obchodník ale může využít taktiku short stocks, tedy že akcii okamžitě prodá a počká, jakmile se cena sníží. Pokud se tak opravdu stane, akcii nakoupí a vrátí zpět. V reálném příkladu to znamená, že si půjčí akcie za 1000 korun, okamžitě je prodá (má tedy 1000 korun), počká na snížení ceny, akcie nakoupí za 800 korun a vrátí je – jeho zisk je tedy 200 korun. Takovým obchodníkům se říká short-sellers.

Jak si uživatelé již zmíněné redditové komunity všimli, GameStop se stal cílem obrovského množství těchto short-sellerů. Předpokládalo se totiž, že se GameStop kvůli problémům dostane do krachu či minimálně do obrovských finančních problémů. Kvůli otevřeným pozicím na nákup se ale redditová komunita začala postupně povzbuzovat ke koupi a využití situace.

Pokud se totiž cena zvyšuje, požadují akcionáři, kteří akcie půjčili, vrácení svých akcií a short-sellerům postupně dochází nejen platnost otevřených pozicí, ale také chtějí co nejvíce minimalizovat svou ztrátu.  Se zvyšováním ceny tak uzavírají pozice (nakupují akcie), aby je mohli s co nejmenší ztrátou vrátit zpět. Cena se díky jejich nákupům ještě dále zvyšuje, na což se navíc nabalí i klasičtí obchodníci, kteří chtějí na tomto jevu, zvaném jako short-squeeze, vydělat.

Důvodů pro obrovský zájem amatérských investorů může být hned několik. 

Takový jev nastal právě v pondělí, kdy se s otevřením burzy nahrnuli obchodníci snažící se vydělat, načež se část short-sellerů rozhodla akcie nakoupit s menší ztrátou. Do toho pak nahrávali i velcí investoři, kteří akcie nakupovali po milionech dolarů. Dle wallstreetbets ale stále nejsme u konce – na pátek je totiž vypsáno přes 90 tisíc otevřených pozic poptávajících přes 8 milionů akcií. Spekuluje se tak, že pokud se cena ve čtvrtek udrží nad hranicí 60 dolarů, vypukne chaos a short-selleři snažící se vrátit akcie způsobí jejich nedostatek, čímž by cena GameStopu mohla vystoupat o stovky procent.

Spojení komunity redditu proti short-sellerům je pak situací, která dle médií snad nikdy nenastala. Pokud se předpověď na pátek vyplní, bude se „zapisovat do učebnic“.

Důvodů pro obrovský zájem amatérských investorů může být hned několik. Logicky mezi ně patří koronavirová krize, která řadu lidí donutila hledat nové způsoby přivýdělku. Spekuluje se také nad vlivem finanční podpory občanů USA. Velká část domácností ve Spojených státech obdržela finanční podporu ve výši 1200 dolarů a dle tvrzení některých analytiků se je rozhodla celkem agresivně investovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama