Final Fantasy XIV mění logo nového povolání kvůli fobii z děr
i Zdroj: Hrej.cz
Final Fantasy XIV Online Novinka Final Fantasy XIV mění logo nového povolání kvůli fobii z děr

Final Fantasy XIV mění logo nového povolání kvůli fobii z děr

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 8. 2021 10:56 2

K designovým změnám založeným na zpětné vazbě hráčů dochází při vývoji často a občas jde o značně neobvyklé důvody. Vývojáři MMORPG Final Fantasy XIV se ale potýkali se skutečně obskurním problémem. Symbol připravovaného povolání Sage (mudrc) totiž v hráčích vyvolával takzvanou trypofobii, tedy strach se shluků otvorů, děr nebo hrbolků. Studio Square Enix tak bylo nuceno logo mírně pozměnit.

Reklama

  • Final Fantasy XIV mění logo připravovaného povolání Sage
  • Na vině je negativní reakce některých hráčů
  • Díry v symbolu prý vyvolávají trypofobickou reakci, tedy strach ze shluků otvorů

Trypofobie je poměrně kontroverzním stavem. Řada lidí skutečně prokazatelně trpí úzkostí, nechutí nebo dokonce strachem z pohledu na shluky otvorů (například pláství nebo děr od parazitů), medicína je ale k diagnostice skutečné fobie spíše zdráhavá a termín jako takový je hodně popularizován na internetu.

Srovnání nového (vlevo) a starého (vpravo) symbolu. Nový symbol zatím není dostupný ve vyšší kvalitě. Srovnání nového (vlevo) a starého (vpravo) symbolu. Nový symbol zatím není dostupný ve vyšší kvalitě.
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Srovnání nového (vlevo) a starého (vpravo) symbolu. Nový symbol zatím není dostupný ve vyšší kvalitě.

Tak jako tak prudcent a šéf vývoje hry Naoki Jošida v oficiálním blogovém příspěvku vysvětlil, že řada hráčů negativně reagovala na zveřejněný set obrázků, který studio vyslalo do světa společně s detaily o připravované expanzi Endwalker. Symbol povolání Sage prý v některých hráčích vyvolával strach nebo znechucení. Studio má prý na úpravy dost času, a vzhledem k tomu, že se symbol objeví v hojné míře  jak přímo ve hře, tak na řadě dalších předmětů (merchandise), rozhodlo se zakročit.

Nové logo má tak jen jeden otvor. “Koncept designu zůstal nezměněn, ikona se stále skládá ze čtyř noulithů tvořících symbol mudrců. Otvory v původní podobě byly zamýšleny jako detail, nakonec ale působily jako shluk. Abychom problém vyřešili, nová ikona snižuje jejich množství, ačkoliv stále akcentuje původní návrh,” vysvětluje Jošida.


ANKETA: Vyvolává ve vás staré logo znechucení nebo strach?


Nové rozšíření Endwalker vychází 23. listopadu letošního roku, mělo by uzavřít příběhový oblouk všech dosavadních expanzí a vedle zmíněného léčitelského povolání Sage přinese také bojovnější roli Reaper.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama