Filmové Five Nights at Freddy's zamíří do kin na podzim. První obrázek láká na strašidelnou animatroniku i věrnost herní předloze
i Zdroj: ScottGames
Novinka Filmové Five Nights at Freddy's zamíří do kin na podzim. První obrázek láká na strašidelnou animatroniku i věrnost herní předloze

Filmové Five Nights at Freddy's zamíří do kin na podzim. První obrázek láká na strašidelnou animatroniku i věrnost herní předloze

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

8. 4. 2023 07:05

Čekání na filmovou adaptaci Five Nights at Freddy's se pomalu blíží ke konci. Dlouho jsme sice museli čekat, jak se to s ním vyvrbí, neboť scénář byl znovu a znovu přepisován, nicméně společnosti Universal Pictures a Blumhouse oznámily, že film bude uveden do kin 27. října. Ve stejný den bude navíc k vidění jinde. Snímek se podle produkčních společností objeví i na americké streamovací platformě Peacock, čímž se bude snažit o oslovení více diváků.

Reklama

  • Filmové zpracování her Five Nights at Freddy's dostalo datum premiéry
  • Film po letech příprav dorazí do kin 27. října a souběžně zamíří i do americké streamovací služby Peacock (zatím nedostupné v České republice)

Produkce filmu si prošla řadou zvratů, jak už jsme naznačili na začátku. Počátky projektu sahají až do roku 2015, kdy si práva na něj vyzvedla společnost Warner Bros a film měl údajně režírovat Gil Kenan (Krotitelé duchů: Odkaz). Nicméně později se situace otočila. V roce 2017 produkci náhle převzalo studio Blumhouse, které stojí třeba za strašidelnou komedií M3GAN, a následující rok se měl filmu ujmout i režisér filmu Sám doma Chris Columbus. I toho ale později produkce nahradila a současná režie tak spadla na Emmu Tammi (Do temnoty).

Ačkoli nebyl k projektu doposud přiřazen žádný rozpočet, a nad rámec jednoho obrázku vlastně ani trailer, jméno Blumhouse má spíše zvuk nízkonákladových projektů. Takže to vede k zamyšlení, zda je vůbec třeba závratných tržeb. 

Pokud bychom si měli ovšem tipnout, řekli bychom že spíše ne a že si film vystačí jednoduše s tím málem, jež mu budou schopni zajistit jádrový fanoušci značky.

Filmové Five Nights at Freddy's zamíří do kin na podzim. První obrázek láká na strašidelnou animatroniku i věrnost herní předloze
i Zdroj: Instagram / Blumhouse

Pokud jde totiž o autory i s ohledem na jejich vyhlášenost lze čekat, že tato stránka zřejmě nežádá tolik prostředků. Zmíněná režisérka Emma Tammi se tak po zkušenostech s pár jednotkami filmů např. postará o konzistentní inscenaci díla, Seth Cuddeback pomohl u scénáře, a nakonec sám tvůrce předlohy Scott Cawthon dělal pochopitelně  obojí. Film bude přitom jak hororový, tak minimálně podle nádechu předlohy i lehce komický. Bude obsahovat příběh i postavy inspirované hrami, v nichž musí jeden člen ochranky přežít v restauraci robo-zvířata poté, co se zde ocitne v jejich zajetí.

V hereckém obsazení se tu objeví přitom zvučná jména, takže minimálně tímto ohledem může film překvapit. Jedná se o herce, jako je Matthew Lillard (Shaggy z hraného Scooby-Doo), Josh Hutcherson (jako Peete ze série Hunger Games) nebo třeba Elizabeth Lail (coby Guinevere Beck v seriálu Ty). Co se týká animatroniky, která oživí ony robotické postavy, i zde máme jasno. Jednotlivé hororové loutky vytvoří na míru studio Jim Henson's Creature Shop, jež pomohlo třeba u snímků Stuart Little nebo filmového Pinocchia od Guillerma del Tora.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama