Everspace 2 s otevřením nového hvězdného systému přivítalo i plnou verzi. Vývojáři lákají navíc i na velké rozšíření a další obsah
i Zdroj: Rockfish Games
Everspace 2 Novinka Everspace 2 s otevřením nového hvězdného systému přivítalo i plnou verzi. Vývojáři lákají navíc i na velké rozšíření a další obsah

Everspace 2 s otevřením nového hvězdného systému přivítalo i plnou verzi. Vývojáři lákají navíc i na velké rozšíření a další obsah

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

9. 4. 2023 11:25

Jelikož se nám již nachýlil čas, kdy druhé Everspace odejde na Steamu z předběžného přístupu, hra je nyní dostupná na PC jako plná verze. Podobně jako jiné přináší navíc i řadu novinek. Hra obsahuje nově např. nový hvězdný systém, aktivity i závěr kampaně, přičemž v létě se můžeme navíc i na verze pro PS5 a Xbox Series a na konci roku i na bezplatnou aktualizaci.

Reklama

  • Everspace 2 dlouhém vývoji konečně opustil předběžný přístup na Steamu
  • Hra se podle vývojářů připravuje i na navštívení současných konzolí a během příštího roku se dočká minimálně jednoho placeného dodatku

Vývojáři z Rockfish Games, kteří na hře už několik let pracují, upozornili také na to, že chystají placené rozšíření, které by mělo vyjít v druhé polovině roku 2024. Rozšíření bude obsahovat tzv. Leviathan a Dreadnought, což jsou již dříve naznačené kusy obsahu, které byly původně plánovány jako součást základní hry. Tyto dvě endgame aktivity budou nicméně více rozšíření. Podle všeho budou mít např. i vlastní příběh, mechanismy bossů i znovuhratelnost a díky německému vládnímu grantu také 40% pokrytí nákladů na jejich vývoj.

Leviathan - Concept Art
i Zdroj: Rockfish Games
Leviathan - Concept Art

Vývojáři vše potřebné ohledně těchto změn vysvětlují na Steamu. V rámci relativně dlouhého příspěvku, kde rozebírají i plnou verzi hry, píší, že obě aktivity byly na začátku jen velice hrubými nástřely. Později však prý zjistili, že jsou stále hůře realizovatelné, pokud nemají řádný příběh a také zajímavé funkce bossů či hodnotnou znovuhratelnost. Jinými slovy, místo toho, aby si vývojáři předsevzali, že za každou cenu vtěsnají obsah do už tak velké hry, raději z ní udělají více ikonické endgame aktivity v placeném rozšíření, na kterém budou pracovat ještě nejméně rok.

Co se týče financování celého tohoto projektu, i to studio komentuje bezprostředně. V návaznosti na výše zmíněné říká to, že šlo o jediný způsob, jak prý udělat z chystaného obsahu součást německého vládního grantu na vývoj placeného rozšíření, protože dle jeho pravidel nesmí studio ještě začít s žádným vývojem toho, co bude součástí nového produktu.

Everspace 2 nenabídne nativní podporu Linuxu

Pokud jde pak naopak o jiné záležitosti, které zahrnují základní hru, vývojáři též upozornili, že nativní podpora Linuxu, která se slibovala, se nakonec nekoná. Její problémy prý souvisí s Unreal Enginem 4 a jeho Vulkanem a podle tvůrců způsobují např. horší výkon hry a také její pády. Nicméně, jak píší, ani tak se nevzdávají. Autoři i nadále slibují, že se budou snažit alespoň optimalizovat hru pro Linux, ale pokud prý nebudou jeho uživatelé spokojeni, lze si vyžádat vrácení peněz. 

Další platforma, jejíž nativní podpora by měla být na plánu dne, je pak Mac OS a Steam Deck. Kdy přesně se tak stane, ovšem vývojáři neprozradili.

Novinky plné verze

Co naopak řekli, a rádi, je ale obsah dostupné plné verze. Místo procedurálně generovaných map, které nabízel předchozí díl série, je totiž dvojka konzistentním světem, který můžete plně prozkoumat v několika různých vesmírných lodích. Hra zatím obsahovala celkem pět hvězdných systémů k prozkoumání, které zkoumaly různé biomy. Ale nyní přidala i šestý (zaměřený na mráz), čímž se ukončil příběh čítající 30 hodin.

„Během posledních několika let jsme v řadě významných aktualizací vylepšovali postupně základní herní mechanismy, uživatelské rozhraní, design světa a celkový výkon hry. Přidali jsme nové funkce, lodě, celé hvězdné systémy, několik společníků, vysoce kvalitní hlasový projev a další obsah a zároveň jsme naslouchali zpětné vazbě komunity,“ píše se v oznámení Rockfish Games. „Díky tomu všemu jsme získali neuvěřitelně cennou zpětnou vazbu od naší oddané komunity hráčů, která nám umožnila hru výrazně vylepšit.“

Titul taktéž obsahuje českou textovou lokalizaci, přidaný obchod s komoditami, nový nejvyšší tier lodí a novou nejvyšší obtížnost zvanou Nightmare.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama