Epic vyplatí stovky milionů dolarů jako vyrovnání za porušení podmínek ochrany dětí
i Zdroj: Pepi Stojanovski / Unsplash
Byznys Novinka Epic vyplatí stovky milionů dolarů jako vyrovnání za porušení podmínek ochrany dětí

Epic vyplatí stovky milionů dolarů jako vyrovnání za porušení podmínek ochrany dětí

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

20. 12. 2022 12:25

Společnost Epic Games avizuje, že vyplatí odškodnění v celkové výši až 520 milionů dolarů (v přepočtu 11,8 miliardy korun) na popud americké Federální obchodní komise. Ta firmu obvinila z porušování zákona o shromažďování osobních údajů o dětech mladších 13 let.

Reklama

  • Epic zaplatí americké vládě i poškozeným hráčům stovky milionů
  • Byl nařčen z porušování podmínek ochrany dětí a nekalých obchodních praktik

Epic měl konkrétně porušovat podmínky Children’s Online Privacy Protection Act a bez předchozího schválení zákonnými zástupci sbírat dětské osobní údaje. To orgány Spojených států berou velmi vážně, zmíněná pokuta je totiž vůbec nejvyšším trestem, který Federální obchodní komise kdy udělila.

Problémem je především to, že data sbíraná bez vědomí rodičů měla pomáhat firmě v prodeji mikrotransakcí. Pohoršující okolností bylo údajně také to, že v defaultním nastavení platformy Epicu vystavovaly dětské hráče šikaně a nadávkám skrz voice chat.

Prvních 275 milionů dolarů musí společnost zaplatit přímo americké vládě. Zbylých 245 milionů dolarů pak poputuje do kapes samotných dotčených hráčů, kteří se k odškodnění mohou přímo přihlásit.

Epic nově nabízí speciální účty pro děti. Míří hlavně na hráče Fortnite, Rocket League nebo Fall Guys
i Zdroj: Epic Games

Epic nově nabízí speciální účty pro děti. Míří hlavně na hráče Fortnite, Rocket League nebo Fall Guys

Společnost Epic Games spustila novou funkci uživatelských účtů pro malé hráče. V rámci Epic Games Store jakýkoliv uživatel…

8. 12. 2022 12:46

Epic v oficiálním blogovém příspěvku přiznal chybu a naopak sám sebe postavil do popředí zájmu jako firmu, která se sama snaží chránit své nejmladší klienty. Slíbil také, že přestane využívat nekalé obchodní praktiky nutící hráče k nákupům mikrotransakcí. Je pravděpodobné, že právě tento spor byl důvodem, proč firma nedávno představila nový systém uživatelských účtů pro mladé hráče, ve kterých jsou pod mnohem pečlivějším dohledem svých zákonných zástupců.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama