Epic rozdává neotřelé RPG, kde hlavní platidlo tvoří čas. Příští týden se zdarma ozve tísňová linka
i Zdroj: Free Range Games
Novinka Epic rozdává neotřelé RPG, kde hlavní platidlo tvoří čas. Příští týden se zdarma ozve tísňová linka

Epic rozdává neotřelé RPG, kde hlavní platidlo tvoří čas. Příští týden se zdarma ozve tísňová linka

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

8. 9. 2023 11:30

Digitální obchod Epic Games Store oznámil další bezplatnou hru ve svém programu rozdávaných titulů. Nový titul, který podle očekávání nahradil předešle nabízené Cave Story+ dorazil už tradičně ve čtvrtek, kdy šlo o avizované karetní RPG Spelldrifter. Jeho aktivace a přidání do knihovny zůstane nyní k dispozici znovu až do dalšího čtvrtka (17:00). Poté jej nahradí titul 911 Operator.

Reklama

  • Epic Games Store nabízí do 14. září (17:00) další hru zdarma
  • Jedná se o Spelldrifter, který je hybridem tahového RPG a karetní hry
  • Po jeho nahrazení bude zdarma simulátor tísňové linky 911 Operator

Studio Free Range Games nabízí Spelldrifter jako pokus, jak zkřížit tahové souboje s prvkem budování balíčku. Do hry se to překládá tím, že hratelnost v jednu chvíli připomíná dva separátní žánry – a sice tahové RPG a karetní hru.  

Na jedné straně má tato volba jasný dopad na všechny prováděné souboje, neboť ty jsou samozřejmě tahové. Hra využívá vcelku pozicování jiných RPG her, kdy své hrdiny posouváte po čtvercové síti (s výjimkou světové mapy, která připomíná naopak stolní hru) a kdy je vaším úkolem útočit na nepřátele a volit vhodné schopnosti.

Na druhé straně je tu pak i přizpůsobitelnost, za kterou zase stojí druhá tvář titulu. Jak už jsme naznačili, tu Spelldrifter sdílí kromě taktických RPG společné prvky i s žánrem sběratelských karetních her, kdy jde hlavně o to, že si při levelování postav odemykáte nové karty, a tím i bonusy.

Výsledkem je to, že hra je na poli RPG tak trochu unikát, který sází hlavně na znovuhratelnost. I když jde tedy po většinu času hlavně o to, že volíte karty podle jejich efektů (asi jako v Hearthstone), hra sází i na to, že hráči musí přemýšlet i o zdrojích, resp. o čase, ve kterém se nachází. 

Unikátní vlastností hry, která stojí nad rámec uvedeného, je všeobecně totiž i zasazení vašich akcí přímo do časové linie hry. Cena každé akce se při jejich aktivaci měří v ticích, což jsou ve hře časové jednotky odpovídající přibližně jedné sekundě. Čím více tiků určitá akce trvá, tím déle trvá, než se vaše postava zotaví a může znovu jednat – takže jde o obdobu iniciativy, která ovlivňuje pořadí útoků. 

Druhá hra, která bude na místo takto popisovaného Spelldriftera dosazena příští čtvrtek (v 17:00), je už úvodem řečený 911 Operator. Jak už název napovídá, tato hra je simulátor tísňové linky, ve kterém musíte komunikovat s volajícími, abyste řešili pro něj život ohrožující situace. Příkladem jsou probíhající pokusy o vraždu či hrozící bombové hrozby, kdy vaším cílem bude jednak přijmout tísňová volání a jednak popsat kroky, které mají lidem pomoci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama