Dying Light nenajdete na Nintendo eShopu v celé Evropě i Austrálii. Může za to zákaz prodeje v Německu
i Zdroj: Techland
Dying Light Novinka Dying Light nenajdete na Nintendo eShopu v celé Evropě i Austrálii. Může za to zákaz prodeje v Německu

Dying Light nenajdete na Nintendo eShopu v celé Evropě i Austrálii. Může za to zákaz prodeje v Německu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 10. 2021 16:31

Notně neobvyklá situace nastala u spuštění prodeje zombie akce Dying Light pro Nintendo Switch. Tento port sice dle prvních reakcí ze světa běží na malé konzoli podivuhodně dobře, zatím jsou ale hráči odkázáni na krabicovou verzi. Ta digitální totiž chybí v mutacích eShopu napříč celou Evropou i Austrálií a Novým Zélandem. Na vině je Německo, kde hra byla zakázána.

Reklama

  • Dying Light pro Nintendo Switch si v Evropě ani Austrálii nekoupíte digitálně
  • Problémem je zákaz prodeje hry v Německu, kde zároveň sídlí evropské Nintendo
  • Studio se snaží o nápravu, zatím si můžete hru koupit jen fyzicky

Problém je totiž v tom, že je zároveň evropský eShop registrován právě na německém trhu. Z místních kanceláří tedy operuje a vysílá hry do digitální distribuce v evropských státech (a zřejmě i Oceánii). Ale vzhledem k tomu, že Dying Light nedostal v Německu rating a na trh zde nemůže, je i místní kancelář Nintenda bezmocná. Oficiální tiskový mluvčí Techlandu tuto situaci objasnil až po dotazu na subredditu hry.

Dle něj vydavatelství s německými úřady jedná a snaží se o zrušení zákazu. Zároveň upozorňuje na to, že je titul normálně dostupný ve Spojených státech, Asii a globálně ve fyzické verzi. V komentářích ale jeden z uživatelů Redditu namítá, že na Novém Zélandu bude prodej fyzických verzí spuštěn až 29. října. Místní hráči tak mají, kvůli nešťastné shodě okolností ve střední Evropě, ještě více než týden smůlu. 

Samozřejmě existují i možnosti jak toto omezení obejít a koupit hru digitálně například skrze americký region obchodu. To ale zpravidla odporuje podmínkám užívání platforem a od podobných metod nákupů se distancujeme.


NĚMECKO A LIDŠTÍ NEPŘÁTELÉ

Žádné oficiální odůvodnění toho, proč se v Německu Dying Light nesmí prodávat (nejde o žádnou novinku, v Německu jste si nemohli oficiálně koupit ani původní verzi z roku 2015) neexistuje. S nejvyšší pravděpodobností ale souvisí se zákonem pro ochranu mládeže, federálním úřadem pro média škodlivá mládeži (Bundesprüfstelle) a samoregulačním orgánem lokálního herního průmyslu (Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle). Oba orgány velmi pečlivě hodnotí, zda se ve hrách nenachází závadný prvek v podobě násilí na “nepřátelích připomínajících lidi”. V zásadě tedy nevadí likvidace monster nebo mutantů, nemrtví už jsou ale značně problematickým druhem cíle. Je známo, že s podobným omezením měly problémy například brutální zombie série Dead Rising nebo Killing Floor.

Studia se podmínkám postupem let přizpůsobovala různým způsobem. Nepřátele tak občas nahradili roboti, jindy změnila barvu krev nebo rudé cákance úplně zmizely. V posledních letech jsou podmínky o něco mírnější a například Dead Rising 4 dostal rating i bez dodatečných úprav. Dying Light se ale zřejmě uvolnění zatím nedotklo. Více si o problematice můžete přečíst na webu Gamesindustry.biz.


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama