Další PlayStationy 5 dorazí do Česka možná až v listopadu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Další PlayStationy 5 dorazí do Česka možná až v listopadu

Další PlayStationy 5 dorazí do Česka možná až v listopadu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

31. 3. 2021 19:38 15

Konzole nové generace jsou stále poměrně nedostatkovým zbožím, a obzvláště to platí pro ty z továren Sony. PlayStation 5 prostě pořád jen tak nekoupíte, a i když se v posledních týdnech zásoby pravidelně obnovovaly, stačily jen částečně vykrývat současný přetlak nevyřízených objednávek. Zdá se ale, že se teď kohoutky opět utáhly, a to opravdu pořádně. Jeden z českých distributorů totiž připouští, že by další dodávka mohla přijít až v listopadu.

Reklama

  • Dle Datartu by konzole mohly dorazit až 10. listopadu
  • Nemusí to být přesný údaj, konzolí je ale stále obrovský nedostatek
  • Distribuci dále komplikuje celosvětový nedostatek čipů a další faktory

Konkrétně mluvíme o obchodu Datart, který ve svém online katalogu uvádí, že se nové konzole dočkají zájemci nejpozději 10. listopadu letošního roku. To je skutečně výrazná prodleva, pokud by byly tyto informace pravdivé, mohli by zákazníci dostat dříve objednané konzole až za půl roku. Konkurenční obchody včetně CZC.cz, Mironetu, Alzy nebo Okay nenabízejí ani přibližné datum naskladnění nových kusů. Dle srovnávače cen Heureka mají v současnosti v České republice konzole PlayStation 5 skladem jen tři eshopy, všechny je ale nabízejí za cenu blížící se 25 tisícům korun, tedy téměř dvojnásobku standardní ceny.

Další PlayStationy 5 dorazí do Česka možná až v listopadu
i Zdroj: Hrej.cz

V zahraničí je stav podobný. Dle informací webu TechRadar byly naposledy zásoby u jednoho z prodejců v UK nebo USA zaznamenány včera. V době psaní tohoto textu například britský Amazon eviduje jeden jediný PlayStation 5 bez diskové mechaniky. S trochou štěstí se vám tedy může podařit ulovit konzoli za hranicemi.

Je situace opravdu tak kritická? Nad odpověďmi můžeme jen spekulovat, vedle obrovské poptávky a koronaviru může mít v situaci velkou roli i globální problémy s akutním nedostatkem čipů. Ten se zdaleka netýká jen herního nebo obecně čistě hardwarového průmyslu, obrovský převis poptávky nad nabídkou způsobuje problémy například v automobilovém průmyslu, zatím především v Austrálii.

Další políček dodávkám PlayStationu 5 dle spekulací zasadila loď Ever Given, která na několik dní zablokovala Suezský průplav, velmi důležitou obchodní tepnu mimo jiné mezi Asií a Evropou. Situaci navíc dále komplikují scalpeři, kteří už tak nedostatečnou nabídku hardwaru okamžitě skupují pomocí automatizovaných procesů a dále přeprodávají s přirážkou.

Informace prodejců samozřejmě nemusí být přesné, už na začátku letošního roku přicházely některé zásoby dříve, než se očekávalo. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že si na svůj PlayStation 5 možná pár měsíců počkáte.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama