Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny

David Plecháček

David Plecháček

16. 4. 2017 16:00 5
Reklama

Ačkoliv nás zítra čekají Velikonoce, nic to nemění na tom, že pro vás dennodenně připravujeme další a další zprávy. A jelikož každý nedělní večer opanuje souhrnný článek Co týden dal, svátky nesvátky, nebudete o něj ochuzeni ani tentokrát. Ačkoliv vám některými zprávami neuděláme radost, všechny spojuje jedna věc – vysoké ambice.

KDYŽ SE NEDAŘÍ, CO SE DAŘIT MÁ

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz

Nemusíme začínat zrovna tím nejdůležitějším, co se přes týden stalo, ale i některé naše recenze nebo některá videa vypovídaly o ústředním tématu dnešního souhrnu. Z recenzí je tu Husk a Old Time Hockey, z videí je to druhý jmenovaný titul a plošinovka Yooka-Laylee.

Horor Husk vás možná vyděsí, ale spíš svou (ne)kvalitou, než nějakou výjimečnou atmosférou. Nekvalitou vás překvapí i Old Time Hockey. Novinka od kanadského studia V7 Entertainment totiž v trailerech nevypadala vůbec špatně, ale realita je bohužel úplně jiná. Do vydání staronového hokeje to vypadalo, že V7 má ambice oslovit fanoušky tohoto sportu, ale namísto toho se vydalo cestou naprosto nepochopitelných rozhodnutí. Chyby jsou více než patrné i ze samotného vysílání.

Yooka-Laylee je kapitolou samou pro sebe. Plošinovka, která bere za svůj vzor dvojici Banjo a Kazooie a snaží se navázat na úspěch her z portfolia studia Rare. A i na úspěch loňského Ratcheta a Clanka, který dokázal, že i staré hry mohou být v moderním pojetí skvělé. Jenže dvojice Yooka-Laylee v tomto ohledu totálně pohořela. Kde vidí Jirka ten největší problém? Podívejte se na vysílání. Recenze vyjde v průběhu začínajícího týdne.

EA WARS

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz

Když mluvíme o ambicích, musíme zmínit i společnost Electronic Arts. Mezi „její“ nejsilnější značky patří Hvězdné války. Na probíhajícím veletrhu Star Wars Celebration se proto pozornost zaměřovala vedle osmé filmové epizody i na druhý Star Wars Battlefront. V průběhu týdne jste se mohli podívat na reklamu k Battlefrontu, která kromě jiného odkazovala i k obsahu na nový film, v sobotu večer jsme se dozvěděli další podrobnosti.

Kromě traileru jsme se především dozvěděli novinky o kampani. Náznaky v původní reklamě napovídaly, že bychom se mohli dočkat příběhu za odvrácenou stranu, což se posléze potvrdilo, s tím, že se zhostíme hrdinky Iden Versio. Ta je členem elitní jednotky Inferno Squad, jejíž příběh začíná bezprostředně po konci šestého zfilmovaného dílu. Nová hra by s námi měla překlenout mezeru právě mezi starou trilogií, a tou současnou. Značnou část ale EA věnovalo multiplayeru. Pokud vás zajímá tato část hry, původní novinka je pro vás nutností.

Kromě toho se ale nečekaně objevila zpráva, že studio BioWare Austin pracuje na nové hře Knights of the Old Republic. S informací jako první přišel Liam Robertson. Studio, které stojí za MMO Star Wars: The Old Republic, by mělo pracovat na něčem ze světa Knights of the Old Republic. Podle vlastních slov se nejednalo o remake v pravém slova smyslu, neboť se vývojáři později vydali vlastní cestou. Tvrzení Robertsona jsme nemohli brát na lehkou váhu. Známá osobnost videoherní žurnalistiky totiž nejednou přinesla detaily z nejmenovaných zdrojů, které se posléze ukázaly být pravdivé.

Shodou okolností se do BioWare po třech letech vrátil Drew Karpyshyn, spisovatel a scénárista KotOR, a na svém Twitteru navíc napsal, že pracuje na nové hře.  Kotaku ale později celou zprávu vyvrátilo. Nebo spíše upřesnilo – na projektu se opravdu pracovalo, ale BioWare Austin nedostalo zelenou. Většina týmu navíc pracuje na nové IP, jejíž vývoj vede studio v Edmontonu. Robertson se ke zprávě Kotaku vyjádřil v tom smyslu, že některé informace mohl opravdu nedopatřením dezinterpretovat, ale že je i tak přesvědčený, že se v Austinu opravdu pracuje na nějakém projektu, který má být zasazený do světa Hvězdných válek.

JEŠTĚ LEPŠÍ PES

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz

Horizon Zero Dawn. Nebýt Zeldy, jednalo by se nepochybně o nejlepší hru letošního jara. I tak má nizozemské studio Guerrilla Games reálnou šanci, že jejich hra nějakou tu cenu za nejlepší hru roku opravdu získá. Díky prodejním výsledkům si novinka prakticky zajistila pokračování. Horizon platí za nejlépe vypadající hru generace PlayStationu 4, ale jsou týmy, které se s tím nehodlají smířit. Své žezlo si chce zpět uzmout studio Naughty Dog.

Padlo to v zajímavém rozhovoru mezi Neilem Druckmannem z Naughty Dog a Hermenem Hulstem z Guerrilly. Oba dva si vyměňovali názory a vlastní dlouholeté zkušenosti. Zcela pochopitelně byla řeč o Horizonu, ale i o sérii Uncharted, The Last of Us nebo o Killzone, ale také o tom, jak tyto projekty vznikaly a jaké prototypy jim předcházely. Přepis toho nejzajímavějšího si můžete přečíst pod tímto odkazem.

Uvidíme, jestli novou laťku nastolí už Uncharted: The Lost Legacy. To vyjde už 23. srpna, a jak už z minulosti víme, odvypráví nám příběh Chloe a Nadine, které spojí své síly, aby nalezly pradávný artefakt. Arne Mayer z Naughty Dog po udílení cen BAFTA řekl, že The Lost Legacy nebude krátkou hrou. Délka by mohla hravě překonat až deset hodin, čímž jednoznačně překoná rozšíření pro The Last of Us s názvem Left Behind.

SWITCHIUM

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz

Ambice neskrývá ani Nintendo. I přes to, že jej především kritizujeme za nedostatek dostupných her pro novou konzoli, se někteří rozhodli vyjádřit svůj entuziasmus. Například Doug Bowser z americké pobočky Nintenda. Řekl, že teď je ideální chvíle stát se fanouškem této společnosti. Ačkoliv se akce Nintendo Direct zaměřovala především na ARMS, Splatoon 2 a Mario Kart 8 Deluxe, objevilo se na ní několik novinek. Například žlutý Switch.

Když už je o Switchi řeč, musíme podotknout, že se mu prodejně opravdu daří. Jen v USA se jich prodalo téměř milion kusů, konkrétně 906 tisíc. To je měsíc od začátků prodejů vážně skvělý výsledek a podle odhadů se jedná o necelou třetinu celosvětových čísel. Zajímavé je, že se nové Zeldy na Switch prodalo ještě o 20 tisíc víc. Nintendo tuto disproporci vysvětluje tím, že si někteří koupili i sběratelskou i normální edici.

Stejný úspěch slaví i tzv. Mini NES. Ačkoliv mělo retro zařízení řadu much, mezi hráči bylo velice oblíbené. Po půl roce ale Nintendo končí produkci zmenšeného NESu. Společnost tak potvrdila předešlé spekulace. Trend "mini" konzolí se Nintendu ale evidentně zalíbil. Podle všeho by společnost mohla přijít i s mini Switchem.

SCORPIUM

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz

Když mluvíme o ambicích, stranou nesmí zůstat ani Microsoft. Jestli chce s něčím na poli videoher udělat díru do světa, je to 6TFLOPS výkonná konzole Project Scorpio. Redmondská společnost prakticky potvrdila, že to, s čím přišlo Digital Foundry, nebylo oficiální oznámení. To proběhne až na losangeleském veletrhu E3. Přesto se neustále dozvídáme víc a víc. S dalšími podrobnostmi přispěchal web Gamasutra, který si konzoli představil po svém. Redaktoři byli osobně pozváni do Washingtonu do kanceláři Microsoftu, aby tamní designéry, techniky i samotného Spencera vyzpovídali na téma Scorpia. Z této akce jsme spatřili i první konzole jako takové, byť jen v podobě dev kitů.

BE THE BEST

Co týden dal: Star Wars a ambicemi nabité dny
i Zdroj: Hrej.cz

Mluvíme-li o ambicích, musíme zmínit i Bethesdu. Jejich nejbližší želízko v ohni se blíží mílovými kroky, Prey vyjde už 5. května. Společnost ale prozradila, že už 27. dubna vyjde hratelná demoverze, která ukáže první hodinu hry, a to všem majitelům Xboxu One a PlayStationu 4. Jedná se o obdobu multiplayerových bet, které má rád především Ubisoft, aby nimi týden před vydáním ukázal kvality svých her. A jelikož Prey je čistě singlová hra, Bethesda přichází s demem. Tento krok se nám ale vážně líbí.

Možná, že ještě víc si Bethesda věří s Falloutem 4 VR. Tentokrát jej nechválí Todd Howard nebo Pete Hines, ale viceprezident AMD Roy Taylor. Ten řekl, že Fallout VR může být významem takový Mario virtuální reality – vyjádření, ze kterého ambice přímo čiší. O F4 ve VR pravděpodobně uslyšíme na E3. Možná, že to bude ta hra, která změní pohled na celou virtuální realitu.

Poskytl jsem vám mnoho námětů k přemýšlení. Zároveň jsme rozebrali hned několik projektů, které mohou definovat budoucnost herního průmyslu. V diskuzi si můžete tipnout, který z nich nakonec uspěje a který se potácí s nepořízenou.

Videa a podcasty za minulý týden:Hrajte s námi: Yooka-Laylee; Hrajte s námi: Little Nightmares; Hrajte s námi: Old Time Hockey, hPod 582

Recenze za minulý týden:The Keep, Old Time Hockey, Husk

Články za minulý týden: 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama