Českému hernímu průmyslu opět meziročně vzrostl obrat i zisk. Chybí mu ale kvalifikovaní vývojáři
i Zdroj: Perun Creative
České hry Novinka Českému hernímu průmyslu opět meziročně vzrostl obrat i zisk. Chybí mu ale kvalifikovaní vývojáři

Českému hernímu průmyslu opět meziročně vzrostl obrat i zisk. Chybí mu ale kvalifikovaní vývojáři

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 9. 2022 19:46

U příležitosti zahájení letošního ročníku Game Developers Session zveřejnila Asociace českých herních vývojářů novou studii stavu českého herního průmyslu. Ten meziročně opět prudce rostl, a to navzdory koronavirovým komplikacím. Zároveň ale čelí problémům související s nedostatečně robustním systémem vzdělání.

Reklama

  • Asociace českých herních vývojářů zveřejnila studii stavu českého herního průmyslu za loňský rok
  • I přes problémy s koronavirem výrazně rostl
  • Trpí ale nedostatkem dobře vzdělaných vývojářů

Obrat za rok 2021 dosáhl 7,11 miliardy korun, což je o třetinu více, než v tom předchozím. Zisk vedle toho přesáhl 2 miliardy korun. Stále platí, že absolutní většina financí míří do země ze zahraničí, export tvoří celkem 95 %. Asociace zdůrazňuje, že tak průmysl odvádí do státního rozpočtu významnou daň.

O vývoj se snaží 14 nových studií a hernímu vývoji se věnuje přes 2300 lidí, což je o 12 % více než v předchozím období. Nadpoloviční většina vývoje se soustředí do Prahy. Tuzemská produkce pak přinesla 55 nových titulů, z toho 19 v rámci Early Accessu.

Studie ale nepřináší jen pozitivní zjištění. Průmysl totiž bojuje s nedostatkem schopných a kvalifikovaných vývojářů. Jen zhruba 20 % respondentů dotazníku získalo základ pro vývoj vysokoškolským studiem. Většina vývojářů čerpala z internetu nebo se otrkala spoluprací s kolegy. Nedostatek nahrazují cizinci, kteří tvoří 38,5 % zaměstnanců českých studií a největší nouze je o programátory, grafiky, animátory a designéry.

Asociace upozorňuje na to, že je zatím herní průmysl z větší části ignorován státní podporou a nedostává se mu žádných většch investic, i když patří k progresivním a velmi úspěšným kulturním sektorům i v mezinárodním měřítku. Volá také po větší nabídce vysokoškolských oborů zaměřených na herní vývoj.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama