Broken Sword se k nám vrací ve velkém stylu: Oznámen byl nový díl i remaster prvního
i Zdroj: Revolution Software
Novinka Broken Sword se k nám vrací ve velkém stylu: Oznámen byl nový díl i remaster prvního

Broken Sword se k nám vrací ve velkém stylu: Oznámen byl nový díl i remaster prvního

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

23. 8. 2023 22:25 2

Připočtete-li si k dnešnímu datu asi jeden měsíc, s přibližnou přesností se dostanete k tomu, že od vydání Broken Sword uplynulo už 27 let. První díl této slavné série, která v žánru klikacích adventur kdysi i kralovala, je dnes opravdu starý, i když značka stále žije. Jak jinak si také vysvětlit letošní Gamescom, kdy značka dále ožívá. Na den jeho rozjezdu tým z britského Revolution Software totiž přinesl nikoli jen jednu, ale rovnou dvě nová oznámení – kompletně nový díl s podtitulem Parzival's Stone a remaster prvního dílu Shadow of the Templars.

Reklama

  • Revolution Software oznamují dvě nové hry ze značky Broken Sword
  • První je remake prvního dílu, jenž vyjde někdy začátkem dalšího roku
  • Druhou je nový díl Parzival's Stone, který je zatím bez data vydání
  • Obě hry vyjdou na PC, mobilech a blíže neupřesněných konzolích

Broken Sword - Parzival's Stone

Vezmeme-li to popořadě, nový díl bude v pořadí už šestý, který v sérii dostaneme. I bez udání pořadového čísla je tedy Parzival's Stone je skutečně pokračování pro nyní deset let starý: The Serpent's Cruse, kdy jej opět řídí stejný autor, ač s jistou obměnou grafického stylu.

Na rozdíl od minulých dílů, které byly i grafikou spíš věrné klasickému 2D duchu, chce nový díl nabídnout inovativní pohled i v tomto ohledu. Celá hra je proto pro žánr klikacích adventur vyvedena v nezvyklém „2D", kdy aplikuje ručně kreslená pozadí na 3D geometrii pro filmovější zážitek. 

Příběh toho řádně využívá a vezme nás na velkou projížďku po krásách severní Evropy. Společně s Georgem a Nico se teď vydáme po stopách bájného Svatého grálu, i když prý jinak, než si dle autorů myslíme. 

Jejich pátrání je zavede do míst Montséguru, bývalé bašty křesťanské sekty, jež se nachází na jihu Francie. Zde se postaví už početné konkurenci, která ukrytý grál samozřejmě hledá také. Je to např. skupina nejrůznějších technologických podnikatelů, kteří mají své zájmy kolem prodeje nové energie, zástupci vládní agentury nebo také tým nacistických lovců pokladů, kteří mají zas co dočinění s kvantovou fyzikou.

Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged

Nová verze první hry, která je oproti novému dílu protipólem v řadě ohledů, je na druhou stranu nadále tatáž hra, jen v jiné grafice. Předělávka titulu, kde se Nico stane s Georgem svědkem bombového útoku na pařížskou kavárnu, přináší do starého titulu změny ve formě přepracování ručně kresleného vizuálu.

Z rozlišení 640 × 400 se nově dostáváme na 4K se zcela překreslenými prvky a také novými animacemi. Tento skok byl dle autorů možný zvláště díky nasazení generativní umělé inteligence, jež pracovala s dohledem umělců.

„Toto je začátek něčeho, čemu u nás říkáme 'renesance značky Broken Sword'," vysvětluje autor série Charles Cecil při oznámení her. „S oběma hrami Parzival's Stone a Shadow of the Templars, činíme nyní velkou a odvážnou nabídku těm, kteří již dříve v botách George & Nico kráčeli a touží s nimi po novém putování, tak i lidem, kteří o této sérii nikdy neslyšeli.”

„Stejně jako všechny dosavadní hry i oba tyto tituly existují také jako samostatná dobrodružství bez nutnosti předchozích znalostí. I tak ale samozřejmě jako vždy platí, že pro ty, kteří investovali do našeho světa více času, je toho pod povrchem ještě o něco více.”

Ve hře bude tedy i podle lákání autorů novinek skutečně hodně, a to nejen v řádu grafiky, ale i jinde. V rámci vylepšené verze, která má vyjít už někdy zkraje příštího roku, bude prý nemalou změnou i řádově vyšší kvalita zvuku, několik drobnějších zásahů v příběhu či také úprava designu původních postav. Ty se mají dle autorů změnit spíše pomálu, ale když už ano, máme si toho všimnout.

Co se týče závěrečných podrobností, určitou zmínku zaslouží určitě i dvě finální věci. První z nich je vztažená ke starší verzi hry, druhá ke slibu, který autoři nyní učinili. Jedná se o to, že do remasteru zařadí nad rámec už řečeného i všechna vylepšení, která už dříve zahrnula i Director's Cut edice (tedy verze původní hry rozšířená o pár nových hádanek a hratelných pasáží za Nico), načež druhou již naznačenou věcí je slib o dalších hrách. Ten se konkrétně týká toho, že pokud se remasteru zadaří, je větší naděje i na remaster dvojky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama